Jazz & World tijdens November Music

Jazz & World tijdens November Music

Van ud-grootheden Dhafer Youssef en Anouar Brahem, gloednieuwe composities van saxofonist Steve Coleman en bandleider Tijn Wybenga en de Afrikaanse groepen Trio da Kali en 3MA tot de elektro-jazz van Jameszoo en avontuurlijke Berlijnse jazzpop van LIUN + the Science Fiction Orchestra; van 3 t/m 13 november vindt de 30ste editie van November Music plaats in ’s-Hertogenbosch met een enorme muzikale en geografische diversiteit.

Niet-westerse instrumenten
Dit jaar een extra focus tijdens November Music op muzikanten en groepen waarbij de klankrijkdom van niet-Westerse instrumenten centraal staat. Zo komen de vermaarde ud-spelers Anouar Brahem en Dhafer Youssef. Brahem komt met zijn vaste kwartet, terwijl Dhafer Youssef optreedt met Sound of Mirrors, een prachtig trio dat jazz, Arabische muziek en filmische kamermuziek combineert. Ook treedt de Afrikaanse groep 3MA met Ballaké Sissoko (koto) op met Metropole Orkest Strings. Trio da Kali uit Mali met Mamadou Kouyaté (bass ngoni) gaat de samenwerking aan het Nederlandse North Sea String Quartet. Qanun-speler Osama Abdulrasol combineert muziek uit zijn geboorteland Irak met diverse westerse invloeden. Onder meer accordeonist Tuur Florizoone maakt deel uit van zijn groep.

Compositieopdrachten van eigen bodem
De Nederlandse rijzende ster componist Tijn Wybenga kreeg een compositieopdracht van November Music. Zijn groep AM.OK wordt tijdens deze première vergezeld door Nawras Altaky (ud). Van saxofonist Marike van Dijk klinkt de North Sea Jazz Compositieopdracht 2022 die ze schreef voor een speciaal samengestelde negenkoppige band met onder meer saxofonist Ben van Gelder.

Jazz tijdens de MuziekRoute
Ook tijdens de MuziekRoute op zondagmiddag 6 november zijn er tal van jonge, avontuurlijke bands te beleven. De spectaculaire Nederlandse drummer Jimmie Hueting treedt op met zijn elektrojazzpopgroep Jo Goes Hunting Orchestra. Daarnaast zijn er concerten van de Mexicaanse bassist Fuensanta, de Belgische bassist Anneleen Boehme met de groep Grand Picture Palace, Sanne Sanne van zangeres Sanne Huijbregts en accordeonist Rik Cornelissen met onder meer pianist Jeroen van Vliet.
 

Jazz & World tijdens November Music