10945

Nieuw Geneco heeft op 8 september tijdens de Gaudeamus Muziekweek de Nieuw Geneco Fair Practice Award 2023 uitgereikt aan Ensemble Black Pencil en festival November Music voor hun tomeloze inzet en commitment aan een eerlijke en duurzame praktijk in de nieuwe muziek. Met de uitreiking van de Nieuw Geneco Fair Practice Award richt Nieuw Geneco (Genootschap Nederlandse Componisten) de aandacht op fair practice, honorarium richtlijnen en goed opdrachtgeverschap in de nieuwe muziek.

De prijs wordt dit jaar voor de 4e keer uitgereikt. Componisten van Nieuw Geneco hebben een gemotiveerde nominatie gedaan, op basis van hun recente ervaringen en getoetst aan de Nieuw Geneco Fair Practice Code. Eerder maakte de jury 8 genomineerden bekend. Hieruit koos de jury maar liefst twee winnaars.

Uit het juryrapport:

‘November Music heeft zich vanaf haar oprichting ingezet om een thuishaven te zijn voor nieuwe muziek en componisten in het bijzonder. Elk jaar slaagt het festival erin om de muzikale wereldtop naar Den Bosch te halen en nieuwe werken op het allerhoogste niveau uit te laten voeren voor een groot publiek. Het jaarlijkse Bosch Requiem is inmiddels een traditie waarin spraakmakende nieuwe composities worden gemaakt en waar het publiek in groten getale naartoe stroomt. 

Ook hier roemt de jury de huidige praktijk van transparante communicatie, duidelijke afspraken en het grote publieksbereik, naast de inzet die het festival toont om componisten eerlijk te betalen.De jury merkt op dat het festival zich opstelt als een gelijkwaardige partner van de componist door de componist te blijven betrekken in alle facetten van de productie en door begrip te tonen voor de grilligheid van het creatieve proces, zonder de transparantie en doelen uit het oog te verliezen. Naast dit alles is het festival een sterke internationale speler en biedt het componisten kansen bij buitenlandse festivals.’