Willem Jeths, JacobTV, Detlev Glanert en Aart Strootman zijn componisten-in-focus tijdens November Music 2016. Tijdens het festival is oud en nieuw te horen van de componisten, uitgevoerd tijdens verschillende concerten in diverse bezettingen.

Willem Jeths
Willem Jeths (1959) schreef tal van werken voor kamermuziekbezetting en orkesten. Hij ontving compositieopdrachten van onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, Asko Ensemble, Rotterdams Philharmonisch Orkest en Kronos Quartet. In 2014 werd hij uitgeroepen tot allereerste Componist des Vaderlands.

Te horen tijdens November Music:
 The Conspiracy of Claudius Civilis  (11 nov - Erik Bosgraaf)
• Quale Coniugium / Monument to...  (12 nov - philharmonie zuidnederland)
 Derde Strijkkwartet (13 nov - Arditti Quartet)
 

JacobTV
JacobTV (Jacob Ter Veldhuis, 1951) begon als rockmuzikant en studeerde hoofdvak compositie en elektronica. In 1980 ontving hij de Prijs voor Compositie. Zijn composities die regelrecht uit het hart komen, het oor behagen en het effect niet schuwen worden wereldwijd veel uitgevoerd. Het Whitney Museum of American Art in New York wijdde er onlangs een driedaags festival aan. Dit jaar won JacobTV de BUMA Classical Award als beste Nederlandse klassieke export-product in 2015. Zijn muziek wordt gekenmerkt door een synthese van zeer diverse invloeden uit de klassieke, hedendaagse, jazz-, rock- en pop-muziek.

Te horen tijdens November Music:
The News (8 nov - f.c. Jongbloed o.l.v. Aart Strootman)
Harper Songs (12 nov - Lavinia Meijer)

Serendipity (13 nov - Bombay Bazaar)

Detlev Glanert
Detlev Glanert (1960) is de meest uitgevoerde operacomponist van Duitsland op dit moment. Zijn opera’s en orkest- en kamermuziekwerken worden gekenmerkt door een lyrische muziektaal. Glanert laat zich beïnvloeden door de romantische traditie die hij benadert vanuit een hedendaags perspectief. 

Te horen tijdens November Music:
Bosch Requiem (4 nov - Koninklijk Concertgebouworkest & Groot Omroepkoor)
• Fünfzehn Karikaturen (12 nov - philharmonie zuidnederland)
 Tweede Strijkkwartet (13 nov - Arditti Quartet)
 

Aart Strootman
Componist/gitarist Aart Strootman (1987) bonkt stevig op de deuren van de hedendaagse muziekindustrie. Zijn vernieuwende blik op muzikale genres en stijlen beloven een prominente positie in de muziek. Strootman speelde solo met de Britten Sinfonia, het Radio Symfonie Orkest van de Hessische Rundfunk en de New York Philharmonic. Als componist is hij werkzaam voor theatercollectief EELT en schreef hij muziek voor talloze theaterstukken. Verder maakt hij deel uit van de groepen Stargaze, TEMKO en het duo Stadhouders & Strootman.

Te horen tijdens November Music:
Nieuw werk (9 nov - TEMKO ft. Nik Bärtsch)
Songs from a Dark Past (10 nov - Stargaze)
Tenebrae (13 nov - Storioni Trio & Aart Strootman)
Giudecca (13 nov - Nora Fischer & Aart Strootman)

 

Deel dit nieuwsbericht