Prijs
€ 28.00
Korting
€ 14.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Grote Zaal
  • Datum
    za 14 nov. 2020
    Tijd
    19:00 - 23:30

Muziek verbroedert en brengt vreugde, zeker nu de hele wereld meer dan ooit steun bij elkaar zoekt. Tijdens het jaarlijks terugkerende festivalonderdeel Colours of Improvisation geven musici het goede voorbeeld. Wereldse improvisatiemuziek, jazzy een-tweetjes en dromerige klankpanorama’s worden aangedaan. Tijdens een avondvullend programma voeren drie groepen uit binnen- en buitenland de luisteraar mee naar exotische, ongehoorde en hoopvolle oorden.

Kika Sprangers & Pynarello
Met haar lyrische, melodische toon en passie voor muzikale schoonheid behoort de Nederlandse saxofonist en componist Kika Sprangers tot een van de meest hartveroverende musici die ons land rijk is. Melancholie en vloeiende harmonieën spelen een hoofdrol in Sprangers sprankelende klanktaal die een breed publiek aanspreekt. Tijdens Colours of Improvisation brengt Sprangers de suite No Man's Land die ze schreef voor het Grachtenfestival 2019. Het werk wordt uitgevoerd door haar eigen door Sprangers jazzkwartet - met onder meer geestverwant en pianist Wolfert Brederode - en het crossover-kamermuziekensemble Pynarello. NRC Handelsblad: 'De beste zet van het Grachtenfestival was de toewijzing van de compositieopdracht aan de bijzonder talentvolle 24-jarige jazzsaxofoniste Kika Sprangers...Haar stijl sleurt je automatisch en bedrieglijk eenvoudig mee, maar is nooit voorspelbaar. Het is jazz die van stilte opzweept naar symfonische proporties zonder een moment kitscherig te worden.' (*****)

Isfar Sarabski Quartet (AZE)
De Unesco zet soms een muziekgenre op de lijst van beschermd immaterieel erfgoed. De uit Azerbeidzjan overgewaaide muziektraditie mugham staat daar sinds 2003 ook op. Deze op improvisatiekunsten leunende muziekstijl ontstond uit een kruisbestuiving tussen de gestileerde muziek aan de Perzische hoven en de volksklanken van de barden uit de Kaukasusgebergten. De aloude improvisatiekunsten van de mugham heeft via pianist en componist Isfar Sarabski uit Azerbeidzjan ook een weg gevonden naar de eigentijdse jazzmuziek.

Sarabski weet bruggen te slaan tussen deze twee muziekgenres en treedt daarmee in de voetsporen van zijn grote voorbeeld en landgenoot, pianist Vagif Mustafazedeh die in de jaren vijftig pionierswerk verrichtte op het kruispunt van de jazz en mugham. Vanmiddag etaleert Sarabski zijn eigen kijk op deze sprankelende, oriëntaalse jazzstijl. Hij wordt daarbij geruggesteund door de virtuoze tar-speler Behruz Zeynal, bassist Makar Novikov en slagwerker Alexsandr Mashin. Sarabski speelde op tal van internationale festivals, won de Montreux Festival pianocompetitie en maakte deel uit van de Dhafer Youssef band. Nu voor het eerst in Nederland met zijn eigen kwartet!

Julian Lage Group (US)
De Amerikaanse gitarist en componist Julian Lage is een graag geziene gast tijdens November Music. Eerder verbaasde hij muziekliefhebbers met zijn virtuoze gitaarspel tijdens de twee gedenkwaardige John Zorn marathons. Improviseren en componeren gaan hand in hand bij dit muzikale wonderkind. Lage is een door vele topmusici hooggewaardeerde collega en hij heeft al heel wat muzikale duels uitgevochten met medegitaristen als Nels Cline (van de band Wilco), Gyan Riley, Jim Hall, Chris Eldridge en Bill Frisell. Tijdens Colours of Improvisation is Lage te gast met zijn trio waarin sterspelers als contrabassist Jorge Roeder en The Bad Plus-drummer Dave King zitting hebben. Op zijn vorig jaar verschenen album Love Hurts laat Lage zijn licht schijnen op de Amerikaanse liedkunst, van Roy Orbison en de band Nazareth tot Keith Jarrett en Ornette Coleman.
 

Bezettingen 

Kika Sprangers (saxofoon), Wolfert Brederode (piano), Pynarello (ensemble)

Isfar Sarabski (piano), Behruz Zeynal (tar), Makar Novikov (contrabas), Alexsandr Mashin (slagwerk)

Julian Lage (gitaar), Dave King (drums), Jorge Roeder (contrabas)

Programma

19.00 - 20.00 uur - Kika Sprangers & Pynarello

20.45 - 21.45 uur - Isfar Sarabski Quartet

22.30 - 23.30 uur - Julian Lage Group

Bekijk & luister