Bryce Dessner

Bryce Dessner

Met zijn strakke ritmes, catchy melodieën en welvende harmonieën is de rockmuziek diep verankerd in de eigentijdse muziek. Een warmbloedige hartklop die je ook terug hoort in uiteenlopende muziekgenres als minimal music, jazz en filmmuziek. De directe impact van de rock vloeit terug in de moderne, gecomponeerde muziek. Als componist kun je je steeds meer gedragen als een spin in het web. Overal pluk je inspiratie vandaan. Muzikale kruisbestuivingen vliegen vrijelijk in het rond. De Amerikaanse componist en gitarist Bryce Dessner (1976) geldt als een van de belangrijkste grensgangers van dit moment.

Veel rockmuziekliefhebbers kennen Dessner van de wereldvermaarde rockband The National. Samen met zijn tweelingbroer Aaron Dessner vormt hij de gitaartandem van de Amerikaanse rockformatie. The National stond al op Nederlandse festivals als Lowlands, Best Kept Secret en Cross-linx. Als hij zich niet in het zweet werkt op de poppodia, dan is Dessner te vinden achter zijn bureau. Componeren voor befaamde orkesten en ensembles als het Kronos Quartet, de BBC Symphony Orchestra, Ensemble intercontemporain of de Franse pianozussen Katia en Marielle Labèque. Inmiddels is Dessner een gewild filmcomponist in Hollywood, en heeft hij soundtracks geschreven voor films als The Revenant, Cyrano, C’mon C’mon en de Netflix-serie The Two Popes. Ook voor de nieuwste film Bardo van Alejandro Inárritu heeft Dessner een score gecomponeerd.

November Music presenteert de volle reikwijdte van Bryce Dessners muzikale panorama. Er zijn optredens van het unieke Dream House Quartet, philharmonie zuidnederland, Aart Strootman & het Stargaze Quartet en Ensemble Resonanz. Naast vele bekende werken klinken er ook premières waaronder een compositieopdracht van November Music. Gitarist Bryce Dessner zal meer dan eens zelf het podium betreden.

Dessner studeerde compositie en gitaar aan de Yale University. Medemusici weerhielden de jonge Dessner er destijds niet van om te avonturieren met zowel klassiek als rock. “Ik wist dat er een dag zou komen dat al die verschillende ervaringen uiteindelijk veel verrijkender en waardevoller zouden blijken, dan dat ik maar één pad zou bewandelen”, vertelt hij aan Salon Magazine.

muziek behoudt de emotionele kern van de rockmuziek, maar daardoorheen weeft hij subtiel invloeden uit de volksmuziek, postminimalisme, blues, oude polyfonie en barok. Persoonlijke helden zijn componisten als Béla Bartók, Benjamin Britten en Henryk Górecki. Toondichters die net als Dessner de band met het publiek aanhalen. Dessner is niet voor één gat te vangen, en plooit zijn muze met bewonderenswaardig gemak. Samenwerken is namelijk zijn lust en zijn leven, of hij nu rockmusicus is of klassiek componist. Muziekcoryfeeën als Philip Glass, Sufjan Stevens, Paul Simon en Steve Reich klopten al bij hem aan. Met het befaamde Franse pianoduo Katia en Marielle Labèque en gitarist David Chalmin heeft Dessner het Dream House Quartet gevormd. Een sterrenensemble dat de erfenis van de minimal music en het postminimalisme uitkamt. Inmiddels heeft zijn band The National al weer een nieuw album gepland staan, ontstaan tijdens de coronaperiode.

Bryce Dessners grenzeloze nieuwsgierigheid blijft adembenemend. Of zoals hij het aan muziekjournalist Frank Oteri uitlegt: “Als het op mijn werk aankomt probeer ik me bescheiden op te stellen en een open vizier te houden. Ik wil in staat zijn te zeggen: ‘Ik denk dat ik het niet weet’. Ik tracht steeds dieper mijn ware geluid te verkennen, en zonder vrees nieuwe uitdagingen aan te gaan.”

Mark van de Voort

brycedessner.com
 

Bryce Dessner op November Music 2022

Woensdag 9 november: Aart Strootman & Stargaze Quartet
Woensdag 9 november: Dream House Quartet
Donderdag 10 november: philharmonie zuidnederland & Bryce Dessner & Aart Strootman &  Jörgen van Rijen
Donderdag 10 november: Ensemble Resonanz
Vrijdag 11 november: Fuse
Zaterdag 12 november: Jörgen van Rijen & Alma String Quartet