Andreas Borregaard

Philip Venables / Jennifer Walshe
Hedendaags gecomponeerd

ma 06 november, 19:00-20:00

Verkadefabriek Kleine Zaal
Andreas Borregaard

Geen musicus die de grenzen van het accordeon zo weet op te rekken als Andreas Borregaard. Compositie, performance en fysieke podiumpresentatie vormen één geheel bij de Deense musicus. Borregaard heeft een intense band met het accordeon opgebouwd, en componisten spelen daar graag op in. Borregaard was regelmatig te gast bij November Music, onder meer in 2017. Nu speelt Borregaard nieuw werk van Philip Venables en Jennifer Walshe.

Borregaard leerde de fijne kneepjes van het vak van James Crabb en Geir Draugsvoll. Hij was de eerste accordeonist die werd toegelaten tot het prestigieuze Guildhall School of Music and Drama Londen. In het verleden heeft Borregaard eigentijdse werken gespeeld van Giya Kancheli, Luciano Berio, Christiaan Richter en Sofia Goebaidoelina.

Van Jennifer Walshe speelt Borregaard het half uur durende Self-Care I voor accordeon, tape-recorder en film. De Ierse Jennifer Walshe staat bekend om haar grensverleggende muziekperformances waarin ze onverwachte dwarsverbanden slaat tussen allerlei kunstdisciplines. In Self-Care I uit 2017 zoekt Walshe naar de magische, gemeenschappelijke band tussen de blockchain-techniek, kunstmatige intelligentie, het werk van de feministische wetenschapsfilosoof Donna Haraway, oorverdovende sinustonen, Brexit en de Halve Maan yogapose. Haar accordeonwerk is een hilarische knipoog naar de overdaad aan data die mensen dagelijks moeten verwerken.

Philip Venables schreef speciaal voor Borregaard het accordeonwerk My favourite piece is the Goldberg Variations in 2021. Tijdens het werk speelt Borregaard de rol van verhalenverteller of troubadour die vertellingen en anekdotes uit het leven van zijn eigen moeder, Susanne, aan het publiek mededeelt. Venables legt een groot gevoel voor dramatiek in zijn multidisciplinaire werk aan de dag, waarbij persoonlijke verhalen een belangrijke rol spelen. Tijdens November Music 2022 maakte Venables grote indruk met zijn indringende pianocompositie Answer Machine Tape, 1987.

Op dinsdag 7 november speelt Andreas Borregaard samen met Oslo Sinfonietta het muziektheatrale werk PERSONHOOD van Jennifer Walshe.

Programma

Jennifer Walshe - Self-Care I
Philip Venables - My favourite piece is the Goldberg Variations

Andreas Borregaard - accordeon

Philip Venables / Ted Huffman - My favourite piece is the Goldberg Variations