Kenners van eigentijdse kamermuziek zijn het er roerend over eens: Arditti Quartet staat op eenzame hoogte als het gaat om de uitvoering van razend complexe partituren. Een strijkkwartet dat bakens verzet, keer op keer. In het verleden lieten de Arditti’s de oren al tuiten van November Music bezoekers.

Het Engelse kwartet komt terug met een op festivalmaat gesneden recital. Met muziek van de Componist des Vaderlands, Willem Jeths, wiens Derde Strijkkwartet (Intus Trepidare) de lessenaars zal sieren. Een werk dat hij overigens aan het Kronos Quartet heeft opgedragen.

Van componist Detlev Glanert klinkt zijn Tweede Strijkkwartet (Pas de Quatre) uit 2006. Een dramatische dans voor strijkkwartet dat Glanert als eerbetoon schreef aan zijn destijds tachtigjarige leermeester Hans Werner Henze. Van de Duitse grootmeester Henze klinkt zijn elegische Vijfde Strijkkwartet  uit 1976/77. Een 'In Memoriam voor Benjamin Britten' waarin Henze zijn volle lyrische expressie de vrije loop laat. Het door Irvine Arditti aangevoerde kwartet staat te boek als ware Henze-specialist en heeft alle vijf de Henze kwartetten al op cd vereeuwigd.

Irvine Arditti - viool
Ashot Sarkissjan - viool
Ralph Ehlers - altviool
Lucas Fels - cello

In samenwerking met:

Lees meer

 

 

Programma

Willem Jeths - Derde Strijkkwartet (Intus Trepidare)
Detlev Glanert - Tweede Strijkkwartet (Pas de Quatre)
Hans Werner Henze  - Vijfde Strijkkwartet 

Arditti Quartet

Bekijk & luister