Prijs
€ 15.00
Korting
€ 12.00 / 7.50
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Clubzaal

Componist en trompettist Amir Elsaffar verleidt de luisteraar naar exotische oorden die tegelijkertijd heel vertrouwd klinken. In zijn extatische muziek versmelt hij haast ongemerkt de mystiek van de Irakese klassieke maqam traditie met impressionistische hedendaagse jazz. Naast improviseren met zijn Two Rivers ensemble schrijft Amir Elsaffar (USA/Irak) werken waarin werelden elkaar ontmoeten: tussen oost en west, tussen klassieke traditie en eigentijds. Voor het eerst in Nederland klinkt nu Elsaffar’s compositie Ashwaaq voor santoor, strijkkwartet en stem.

Een bijzondere primeur waarbij de componist zelf het oosterse snaarinstrument de santoor ter hand neemt. Daarnaast heeft hij het Belgische strijkkwartet Tana uitgenodigd. Een kwartet dat ruim tien jaar actief is en dat de hedendaagse crossover muziek een warm hart toedraagt. De Syrische zanger Khaled El Hafez vertolkt de enerverende solopartijen. Een buitengewoon veelzijdige vocalist die eerder al succesvol buiten de hokjes kleurde met het Belgische jazztrio Aka Moon.

Centraal in Elsaffar’s poëtische suite staan de wijze dichtregels van Ibn Arabi's ‘Turjuman Al-Ashwaaq’ (Vertolker van Verlangens). Een mystieke ode aan de liefde voor het leven, opgetekend in de dertiende eeuw, maar nog altijd actueel. Eeuwenoude dichtregels die vleugels krijgen door Elsaffar’s muziek.

Amir ElSaffar speelde met Cecil Taylor, Rudresh Mahanthappa en Jamie Baum. Hij is artist-in-residence bij Fondation Royaumont in Frankrijk van 2016-2018.

Amir ElSaffar - santoor
Khaled El Hafez - vocalen
Antoine Maisonhaute - viool
Ivan Lebrun - viool
Maxime Desert - altviool
Jeanne Maisonhaute - cello

Ashwaaq is een productie van Fondation Royaumont, Frankrijk.

Bekijk & luister