• Datum
  do 5 nov. 2020
  Tijd
  19:00 - 20:00
  Uitverkocht
 • Datum
  do 5 nov. 2020
  Tijd
  21:30 - 22:30
  Uitverkocht
 • Datum
  vr 6 nov. 2020
  Tijd
  19:00 - 20:00
  Uitverkocht
 • Datum
  vr 6 nov. 2020
  Tijd
  21:30 - 22:30
  Uitverkocht
November Music 2020 opent traditiegetrouw met Bosch Requiem waarin het gedachtegoed van Jheronimus Bosch en Allerzielen de basis vormen van een nieuwe compositie uitgevoerd in een verrassende totaalavond.
 
Het leven zelf is al raadselachtig genoeg, maar het mysterie van de dood roept nog veel meer vraagtekens op. Als de dood dan op de deur klopt wordt het stervensproces met allerlei mystieke rituelen omgeven. Van het Tibetaanse Dodenboek tot het katholieke sacrament van de zieken. De Koreaanse katholieke kerk houdt er weer een geheel eigen traditie op na: YeonDo. Voordat iemand wordt begraven, vindt er een begeesterd groepsgebed plaats voor de dode. De Koreaans-Nederlandse componiste Seung-Won Oh is gefascineerd door dit unieke dodenritueel dat Koreaanse begrafenistradities verbindt met het katholieke geloof in Korea. Tijdens het YeonDo-ritueel verblijft de dode bijvoorbeeld in het vagevuur totdat de zonden zijn vergeven en het hemelen kan beginnen. De geest wordt voorbereid op zijn tocht naar een nieuwe wereld, onder meer met een ceremoniale maaltijd. In haar requiem YeonDo geeft Seung-Won Oh een nieuwe, eigentijdse invulling aan deze aloude traditie. 
 
De fraaie sacrale ruimte van het Jheronimus Bosch Art Center vormt het ideale decor voor dit nieuwe Bosch Requiem. De muziek van Seung-Won Oh heeft een grote fysieke uitstraling waarbij muzikale handeling en klankritueel in elkaar overvloeien. In haar dodenmis is een glanzende hoofdrol weggelegd voor New European Ensemble, de zangers van Cappella Pratensis en alt Helena Rasker die een zinderend en tijdloos ritueel ontketenen. De regie is wederom in handen van Matzer Theaterproducties. Dirigent is evenals vorig jaar Manoj Kamps.
 
In samenwerking met Muziekgebouw aan ‘t IJ.
 
Programma
Seung-Won Oh – YeonDo *
 
* Compositieopdracht November Music
 
Cappella Pratensis & New European Ensemble o.l.v. Manoj Kamps
Helena Rasker - zang

 

 

Bekijk & luister