Boudewijn Tarenskeen / Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso

Memorial
Hedendaags gecomponeerd

zo 06 november, 16:00-17:15

Brabanthallen (Theater aan de Parade)

Boudewijn Tarenskeen / Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso

Met zijn nieuwste muziekdrama Memorial ontrafelt de Nederlandse componist Boudewijn Tarenskeen voor het eerst een raadselachtig aspect van ons gekke landje. Een prikkelend muziekdrama waarin hij de doorgeslagen herdenkingscultuur in Nederland stevig onder de loep neemt. In Memorial staat namelijk het creëren van het fictieve, ultieme Holocaustmonument centraal. Een gigantisch virtueel project dat leidt tot een fikse twist tussen concurrerende architecten.

Op het podium ontvouwt zich een discussie tussen twee zangers-solisten die hun visie geven op het ontwerpen van het nieuwe monument. Zij gaan een gesprek aan over ethiek en esthetiek. De een is sociaal bewogen en contemplatief, de ander meer een academicus en zeker van zijn profetie. Memorial wordt uitgevoerd door tenor Marcel Reijans en bariton Arnout Lems. Uniek is het feit dat de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ zijn medewerking aan het project verleent. De gerenommeerde kapel staat onder leiding van majoor Tijmen Botma.

Voor zijn muziekdrama werkt Tarenskeen nauw samen met vooraanstaand architect Francine Houben (Mecanoo Architecten). Houben is onder meer bekend van haar ontwerpen voor de bibliotheek van de TU Delft, de LocHal Tilburg en de verbouwing van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Speciaal voor de voorstelling creëert Houben een visionair ontwerp voor een holocaustmonument. In de vorm van grote videoprojecties wordt dit een essentieel onderdeel van de voorstelling. Regie en teksten zijn in handen van Bo Tarenskeen, en Theun Mosk zorgt voor het spectaculaire decor. Première op November Music 2022.

(!) Dit concert maakt tevens deel uit van de MuziekRoute. Via deze pagina bestel je een concertkaart(en) die alleen geldig is voor Memorial.

Credits

Boudewijn Tarenskeen - compositie
Bo Tarenskeen - tekst, regie
Theun Mosk - decor
Francine Houben, Rodrigo Bandini - architectuur

Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ onder leiding van Majoor Tijmen Botma
Marcel Reijans - tenor  
Arnout Lems - bariton