• Datum
    wo 11 nov. 2020
    Tijd
    20:30 - 21:30
    Uitverkocht

Dit concert is helaas geannuleerd. Kaartkopers ontvangen bericht over de teruggave van het aankoopbedrag van de kaart(en). Vanwege de drukte kan dit iets langer duren dan u van ons gewend bent. 

Als geen ander weet de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki de tijd stil te zetten. De Componist des Vaderlands raakt de mensen recht in het hart met haar adembenemende, eeuwen overspannende muziek. Tijdens November Music 2019 mocht ze een droomproject realiseren. Met haar indringende Bosch Requiem Liknon kluisterde ze vorig jaar de luisteraars pardoes aan de stoelen. Een magische, spirituele klankwereld die de mens in al zijn toonaarden bezingt. Dit jaar is er een vervolg. Speciaal voor het jubilerende, veertig jaar jonge kamerkoor Ad Parnassum schrijft Tsoupaki een dodenmis in de Byzantijnse traditie, maar dan wel met de Tsoupaki-touch.

Een langverwacht concert dat tijdens November Music 2020 in première gaat. In haar Memento Nostri vervlecht Tsoupaki Latijnse en Byzantijnse teksten. Een gloednieuwe mis die tradities verbindt als een universeel meta-requiem, verklapt Tsoupaki alvast. Voor Tsoupaki’s requiem wordt het koor vergezeld door een heel bijzonder ensemble: de Consort Company. Een kwartet van viola da gamba’s onder leiding van Mieneke van der Velden bundelt de krachten met een blokfluitkwartet onder aanvoering van Daniël Brüggen. In Tsoupaki’s nieuwe mis komt het allemaal samen. De warmte van de koorklank, de kwikzilveren klank van een verzameling viola’s da gamba, gecombineerd met de helderheid van een blokfluitensemble. 

Voordat Memento Nostri klinkt, is er eerst nog een korte compositie van Calliope Tsoupaki te horen die ze schreef voor Festivals for Compassion. Met Festivals for Compassion, een initiatief van het festival Wonderfeel, tonen Europese festivals hun hart vol compassie en solidariteit met iedereen die op welke manier dan ook geraakt is door Corona en uiten dat in het delen van een speciaal geschreven solo-compositie Thin Air van de Grieks-Nederlandse componist Calliope Tsoupaki. Het werk verwijst zowel naar de verstilling die de lockdown teweeg bracht als ook naar de laatste ademtocht van de dodelijke slachtoffers die het virus eiste. Elk festival kiest zijn eigen artiest en instrument. Het stuk beleefde op 20 juni zijn première op het Holland Festival. Daarna zal het werk als in een compassie-estafette van festival tot festival kriskras door Europa reizen en digitaal worden gedeeld.

Uitvoerder tijdens November Music is de talentvolle violiste en zangeres Claire Adams. Zij won in 2019 de Jacques de Leeuwprijs en maakt dit jaar deel uit van de Music Hub Brabant. Claire studeerde zowel viool als zang, wat in alle opzichten een veeleisende combinatie is.’ De combinatie van viool en zang zorgt voor een unieke uitvoering van Thin Air tijdens November Music 2020.

In samenwerking met Wonderfeel en diverse andere festivals.

Programma

20.30 - 20.40 uur
Calliope Tsoupaki - Thin Air

Claire Adams - viool en zang

20.45 - 21.30 uur
Calliope Tsoupaki - Memento Nostri voor mixed choir, recorder quartet and viola de gamba

Ad Parnassum & Consort Company o.l.v. Anthony Zielhorst

 

 

Bekijk & luister