• Datum
    wo 11 nov. 2020
    Tijd
    21:00 - 22:00

Als geen ander weet de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki de tijd stil te zetten. De Componist des Vaderlands raakt de mensen recht in het hart met haar adembenemende, eeuwen overspannende muziek. Tijdens November Music 2019 mocht ze een droomproject realiseren. Met haar indringende Bosch Requiem - Liknon kluisterde ze vorig jaar de luisteraars pardoes aan de stoelen. Een magische, spirituele klankwereld die de mens in al zijn toonaarden bezingt. Dit jaar is er een vervolg.

Speciaal voor het jubilerende, veertig jaar jonge kamerkoor Ad Parnassum schrijft Tsoupaki een dodenmis in de Byzantijnse traditie, maar dan wel met de Tsoupaki-touch. Een concert dat plaats vindt in samenwerking met de abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot, dat een jarenlange requiemtraditie heeft. In haar Byzantijns Requiem vervlecht Tsoupaki Latijnse en Byzantijnse teksten. Een gloednieuwe mis die tradities verbindt als een universeel meta-requiem, verklapt Tsoupaki alvast. Voor Tsoupaki’s requiem wordt het koor vergezeld door een heel bijzonder ensemble: de Consort Company. Een kwartet van viola da gamba’s onder leiding van Mieneke van der Velden bundelt de krachten met een blokfluitkwartet onder aanvoering van Daniël Brüggen.

In Tsoupaki’s nieuwe mis komt het allemaal samen. De warmte van de koorklank, de kwikzilveren klank van een verzameling viola’s da gamba, gecombineerd met de helderheid van een blokfluitensemble. 

Voor Tsoupaki is het concert ook een moment om afscheid te nemen. Na twee jaar als Componist des Vaderlands geeft ze de scepter over. Als extraatje heeft Tsoupaki deze dag dan ook een muzikale verrassing in petto. Op de elfde van de elfde start niet voor niets het Bossche carnaval. Wat het wordt, blijft nog even een verrassing.

Programma

Calliope Tsoupaki - Byzantijns Requiem

Ad Parnassum & Consort Company o.l.v. Anthony Zielhorst

Bekijk & luister