Prijs
€ 18.00
Korting
€ 9.00
Locatie
Grote Kerk
Binnen de eigentijdse muziek van de Lage Landen neemt Kris Oelbrandt een werkelijk unieke positie in. Hij is actief als trappistenmonnik, maar ook als componist. Een dubbele roeping die de in België geboren Oelbrandt met grote gedrevenheid volbrengt en zijn leven en muziek vervullen. In Oelbrandts muziek hoor je klankschaduwen van componisten als Arvo Pärt en Olivier Messiaen, maar hij bewandelt wel zijn eigen spirituele pad. Oelbrandt werkte in het verleden vanuit de abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Momenteel is hij gevestigd in de abdij Orval in België. Zijn composities verlaten slechts op spaarzame momenten de kloostermuren, maar daar komt langzaam een kentering in. Zo spelen pianist Ralph van Raat en organist Jan Hage regelmatig zijn werken en heeft het koor Capella Brabant een speciale band met hem opgebouwd. 
 
In het kader van November Music voert Capella Brabant onder leiding van Marc Versteeg een groot nieuw werk van Oelbrandt uit. Hij schrijft speciaal voor deze gelegenheid Reconciliation Magnificat ('Loflied der Verzoening'), voor sopraan, alt, bariton, gemengd koor en instrumentaal ensemble. Het werk wordt een monumentale toonzetting van drie gelijkwaardige ‘cantica' uit drie wereldgodsdiensten: de lofzang van Hanna  (Joods), de lofzang van Maria (Katholiek) en Soera 87 (Islam). Nieuwe spirituele muziek als verzoenende handreiking tussen de wereldreligies. 
 
Capella Brabant is een koor met ambitie uit ’s-Hertogenbosch. Het bestaat uit 32 zangers en kenmerkt zich door een multidisciplinaire en grensoverschrijdende programmering. Het koor zingt werken, van barok tot hedendaags, met vooraanstaande solisten en musici. Het legt verbindingen met andere kunsten en integreert maatschappelijke gebeurtenissen en actuele vraagstukken in avontuurlijke theaterconcerten op bijzondere locaties. Jaarlijks zijn zij te horen in ’s-Hertogenbosch en daarbuiten met oud en nieuw repertoire waaronder in 2018 de Sacred Concert van Duke Ellington met Het Brabants Jazz Orkest. Voor de première van Reconciliation Magnificat werken ze samen met een drietal topzangers en het Dudok Kwartet, een van Nederlandse beste strijkkwartetten.
 
Voorafgaande aan het concert geeft musicoloog en theoloog Martin Hoondert een korte inleiding over de verhouding tussen de drie godsdiensten Christendom, Jodendom en Islam. Hij is verbonden aan de Universiteit van Tilburg afdeling geesteswetenschappen.
 
Op zondagavond 27 oktober organiseert Capella Brabant in het kader van Loflied der Verzoening een interreligieuze dialoog met bisschop Gerard de Korte in de Verkadefabriek (meer informatie). 
Programma
Kris Oelbrandt - Loflied der Verzoening
 
Capella Brabant Kamerkoor & Dudok Quartet o.l.v. Marc Versteeg
Katrien Baerts - sopraan
Elsbeth Gerritsen - mezzo-sopraan
Mattijs van de Woerd - bariton
Niek KleinJan - slagwerk
Rieneke Brink - fluit
Judith van Driel, Marleen Wester - viool
Marie-Louise de Jong - altviool
David Faber - cello
Ernestine Stoop - harp

 
Met een  inleiding om 18.45 uur door Martin Hoondert over de verhouding tussen de drie godsdiensten Christendom, Jodendom en de Islam.
Bekijk & luister