Prijs
€ 28.00
Korting
€ 14.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Grote Zaal
  • Datum
    za 9 nov. 2019
    Tijd
    19:00 - 23:30
Van improvisaties op het scherpst van de snede tot Arabische klanken en filmische, impressionistische jazzverkenningen. Net als ieder jaar belooft Colours of Improvisation een spectaculaire kleurenwaaier aan actuele muziekuitingen op de randen van jazz, improvisatie en wereldmuziek. Jazzmusici die buiten de hokjes kleuren hebben zoals altijd een streepje voor. 
 
Free Desmyter & Bassem Hawar
Eén van de bijzonderste jazzprojecten die November Music voor deze avond heeft binnengehaald is The Takenouchi Documents van de Belgische jazzpianist Free Desmyter.
Hij geniet internationale erkenning als pianist bij de Chris Joris Experience, N’Faly Kouyaté, het Baba Sissoko Ensemble en de Iraaks/Europese formatie Ahoar. Desmyter is al een hele tijd gefascineerd door de authentieke Takenouchi documenten uit Japan. Eeuwenoude documenten die op kleurrijke en visionaire wijze de geschiedenis van de mensheid. De documenten beschrijven onze planeet met een opsomming van de dynastieën en planetaire catastrofes. Desmyter ontmoette onder meer archeoloog Wado Kosaka, die inzage heeft gehad in de geschriften. Deze raadselachtige documenten bieden Desmyter volop voedingsstof voor een indringend muziekstuk. Klassieke muziek, oriëntaalse invloeden en Arabische improvisaties gaan hand in hand. Desmyter heeft een elfkoppig orkest om zich heen verzameld, waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor: Bassem Hawar op djoze en zijn broer Saad Mahmood Jawad op ud (Irak), Khaled Alhafez (zang) en natuurlijk Free Desmyter zelf op piano.
 
Marcin Wasilewski Trio & Tineke Postma
Het Marcin Wasilewski Trio geldt al ruim vijfentwintig jaar als de belangrijkste Poolse jazzformatie. Veel indruk maakte ze met hun gevoelvolle bewerkingen van de muziek van de legendarische Poolse film- en jazzcomponist Krzysztof Komeda (bekend van veel Polanski-films). Wasilewski’s impressionistische interpretaties van Komeda’s werk vielen in de smaak bij trompettist Tomasz Stanko. Het trio begeleidde Stanko daarna op zijn vele jazzavonturen. ‘In de hele Poolse jazzgeschiedenis is er geen groep als deze te vinden’, prees de groep. Inmiddels heeft Wasilewski’s trio verschillende albums opgenomen voor ECM, en hebben ze hun triogeluid alsmaar verfijnd. Tijdens de Colours voegen ze een extra kleur toe aan hun magische klankenpalet. De elegante powersound van de Nederlandse saxofoniste Tineke Postma is geliefd in binnen- en buitenland. Eind vorig jaar nam ze haar nieuwe album op in New York en werkte samen met coryfeeën als Ralph Alessi, Kris Davis en Dan Weiss. Een Pools/Hollandse topontmoeting om naar uit te kijken.
 
Het afsluitende concert wordt binnenkort bekend gemaakt.
 
Programma
19.00 - 20.00 uur - Free Desmyter & Bassem Hawar Project

20.45 - 21.45 uur - Marcin Wasilewski Trio & Tineke Postma

22.30 - 23.30 uur - bekendmaking volgt
Bekijk & luister