Pure avant-garde specialisten zijn zeldzaam en moet je met een loepje zoeken. Het Franse Quatuor Diotima is er zo eentje. Een van de meest vooraanstaande Europese strijkkwartetten dat zich met verve op het naoorlogse kwartetrepertoire werpt. Ze werken nauw samen met componisten als Helmut Lachenmann, Toshio Hosokawa, James Dillon en Brian Ferneyhough.

Nu brengen ze twee absolute klassiekers op de planken. György Ligeti’s Tweede Strijkkwartet is een waar spektakelstuk. Alle stokpaardjes van Ligeti komen voorbij: van mechanische, bezwerende herhaling tot extreem expressieve lyriek. Arnold Schönbergs Derde Strijkkwartet is een schoolvoorbeeld van de onaardse, maar verkwikkende clash tussen Schönbergs baanbrekende twaalftoonsideeën en de klassieke kwartettraditie.

De Nederlandse componist Wilbert Bulsink schrijft zijn allereerste strijkkwartet voor het Diotima. Op de openingsdonderdag klonk de première en deze middag kunnen bezoekers in de herkansing. Voor Bulsink is het kwartet een schitterende uitdaging. Hij laat zich inspireren door de sensualiteit en het veelkleurige klankenweelde van de Duitse aartsexperimentator Helmut Lachenmann. Muziek die het Diotima op het lijf geschreven is.

Programma

Wilbert Bulsink - nieuw werk
György Ligeti - Strijkkwartet NO. 2
Arnold Schönberg - Strijkkwartet NO. 3

YungPeng Zhao - viool
Constance Ronzatti - viool
Franck Chevalier - altviool
Pierre Morlet - cello

Bekijk & luister