Dudok Quartet

Theo Loevendie / György Ligeti / Joey Roukens
Hedendaags gecomponeerd

vr 11 november, 12:30-13:30

Willem Twee Toonzaal
Dudok Quartet

‘Stijlvol, open-minded en avontuurlijk.’ Zomaar wat kwalificaties die het Britse dagblad The Guardian dolenthousiast op het Nederlandse Dudok Quartet plakt. Al jaren staat het strijkwarket bekend om zijn genre-verleggende en veelzijdige aanpak. Grote kwartetklassiekers staan zij aan zij met eigentijdse composities die nieuwsgierig maken. Het viertal kiest voor muziek die ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt. Het repertoire reikt van Ligeti, Sjostakovitsj en Weinberg tot aan Mendelssohn, Mozart en Beethoven.

Tijdens November Music 2022 pakken ze uit met recent kwartetwerk van Nederlandse componisten en een moderne ‘classic’. Van nestor Theo Loevendie speelt Dudok het uit 2022 stammende Introduction and Dances for String Quartet. Theo Loevendie (92) wilde na zijn Eerste Strijkkwartet uit de jaren 60 een tweede strijkkwartet componeren. Hij struinde het internet af, raakte gegrepen door Haydn van het Dudok Quartet en schreef voor zijn Amsterdamse stadsgenoten zijn nieuwe strijkkwartet. 

Van de Hongaars-Oostenrijkse componist György Ligeti vertolkt Dudok een van hun favoriete werken, het vijfdelige Tweede Strijkkwartet uit 1968. Ligeti tovert als nooit tevoren met tikkende mechanismes, razende expressiviteit en fijnmazige micropolyfonie. Een van de ionische werken uit de 20ste eeuw.

Festivalcomponist Joey Roukens werkte tussen 2005 en 2015 intensief samen met Rubens Quartet. In die periode schreef hij onder andere twee strijkkwartetten. Deze voorgeschiedenis verklaart voor een deel de grote soevereiniteit in het genre die doorklinkt in zijn vierde strijkkwartet What Remains uit 2020. Roukens pakt de fakkel die de strijkkwartetcanon aanreikt niet op, maar lanceert deze als een vuurpijl.

Programma

Theo Loevendie - Introduction and Dances for String Quartet
György Ligeti - Tweede Strijkkwartet
Joey Roukens - Vierde Strijkkwartet What Remains

Dudok Quartet
Judith van Driel - viool
Marleen Wester - viool
Marie-Louise de Jong - altviool
David Faber - cello

Tickets en tijden

vr 11 november 2022

12:30 - 13:30

Willem Twee Toonzaal

Koop Tickets

Ligeti - String Quartet no. 2