Ensemble Ascolta & Keren Motseri

Rozalie Hirs / Christian Winther Christensen
Hedendaags gecomponeerd

vr 10 november, 19:00-20:00

Willem Twee Toonzaal
Ensemble Ascolta & Keren Motseri

Ascolta of luister! Met uitroepteken, want het Duitse Ensemble Ascolta laat je oren en verbeeldingskracht overuren maken. Sinds 2003 timmert het uit Stuttgart stammende collectief aan de weg. Zo’n 250 werken zijn door hen in première gebracht, onder anderen van gelouterde toondichters als Chaya Czernowin, Beat Furrer, Isabel Mundry en Olga Neuwirth. De ongewone kamermuziekbezetting van twee slagwerkers, twee koperblazers, piano, gitaar en cello prikkelt de verbeelding van componisten over heel de wereld.

Zo schreef de Nederlandse componist en dichter Rozalie Hirs Artemis voor sopraan, ensemble en elektronische klanken in 2022. Voor Hirs is Artemis het archetype van een god die in de natuur leeft en genderfluïditeit uitdrukt. Zij is als een vrouwelijke god met 'mannelijke' eigenschappen zoals de liefde voor vrijheid, moed, onafhankelijkheid en autonomie. Sopraan Keren Motseri belichaamt Artemis, terwijl Ascolta met zijn elektrische gitaar, twee percussionisten en piano de eigenzinnigheid van een band suggereert. Melodische en microtonale verbuigingen van trompet, trombone en cello kleuren het klankbeeld verder in. De poëtische teksten voor Artemis zijn afkomstig uit Hirs’ dichtbundel Oneindige zin.

Van de Deense componist Christian Winther Christensen gaat eveneens een werk uit 2022. Zijn Children’s Songs voor ensemble en live-electronics beleefde net als het werk van Hirs de wereldpremière op de Donaueschinger Musiktage 2022. Christensen focust zich op het kleinste muzikale detail en het onvermoede theatrale gebaar. Expressieve muziek die zich virtuoos beweegt tussen klank en stilte. In zijn Children’s Songs schetst Christensen een fragiele en speelse klankwereld, gevoed door het wonderlijke universum van kinderen. Zeker toen de componist zelf vader werd van twee kinderen ontdekte hij een muziekdomein vol onschuld. In zijn fantasievolle compositie hoor je subtiele verwijzingen naar de wonderlijke schoonheid van kinderspeelgoed en kindermuziek zoals die door de eeuwen heeft geklonken. 

In samenwerking met Donaueschinger Musiktage.

Programma

Rozalie Hirs - Artemis
Christian Winther Christensen - Children's Songs

Ensemble Ascolta
Markus Schwind - trompet
Andrew Digby - trombone
Erik Borgir - cello
Florian Hoelscher - piano
Hubert Steiner - gitaar
Boris Müller - percussie
Julian Belli - percussie

Keren Motseri - sopraan (Rozalie Hirs)
Niklas Werani - live electronics 

Rozalie Hirs - Artemis

Christian Winther Christensen - Children's Songs