• Datum
  zo 8 nov. 2015
  Tijd
  15:30 - 16:00
 • Datum
  zo 8 nov. 2015
  Tijd
  17:00 - 17:30
  Koop ticket

Hedendaagse muziek die nog immer actueel is. Oudere composities van Wilbert Bulsink en Bart de Vrees worden met hoogglans opgepoetst door het veelzijdige EnsembleCaméléon. Vijf strijkers van Caméléon werpen zich op twee recente pareltjes uit de Nederlandse kamermuziek. EnsembleCaméléon werd in 2002 opgericht door een groep jonge strijkers uit vooraanstaande Nederlandse symfonieorkesten. Sindsdien blinken ze uit in spraakmakende programma’s waarin de grenzen van de klassieke concerttraditie resoluut worden afgetast. Zo traden ze al op met dichter Ilja Leonard Pfeijffer, acteur Hans Kesting en gitarist Gary Lucas. EnsembleCaméléon zoekt voortdurend de samenwerking met componisten onder wie Theo Loevendie, Guus Janssen, Maarten Altena en Peter Adriaansz.

Tijdens de Kunstmuziekroute hernemen ze Book for Strings and Slides van componist-in-focus Wilbert Bulsink uit 2011 geschreven voor twee trombones en strijkkwintet. Het werk bestaat uit acht delen: een index, een inleiding en zes hoofdstukken. ‘Het is aan de luisteraar te oordelen wat de inhoud van het boek is. Het kan een thriller zijn, of misschien korte verhalen, of lange verhalen, poëzie, een kookboek, of nog iets heel anders. Misschien bevat het boek enkel afbeeldingen’, aldus Bulsink over zijn werk. Belangrijke inspiratie voor het stuk waren de manier waarop de twee trombonisten Jörgen van Rijen en Brandt Attema renaissance-duetten spelen, de fabuleuze klank van EnsembleCaméléon en het feit dat zowel strijkers als trombones traploos kunnen intoneren.

Daarnaast klinkt Three interludes (on the nature of absence) uit 2010 van Bart de Vrees. Een werk voor vijf strijkers speciaal gecomponeerd voor EnsembleCaméléon. “ ‘Three interludes’ is het enige werk in mijn oevre waarin ik nadrukkelijk verwijs naar andere componisten. Voor de geoefende luisteraar is dit zeker waarneembaar”, aldus de Vrees over zijn werk.

EnsembleCaméléon bestaat voor deze gelegenheid uit Joris van Rijn (viool), Sonja van Beek (viool), Francien Schatborn (viool), Floris Mijnders (cello) en Wilmar de Visser (contrabas) aangevuld met de trombonisten Brandt Attema en Sebastiaan Kemner.

In samenwerking met Splendor Amsterdam en De Toonzaal

 

Programma

Wilbert Bulsink - Book for Strings and Slides (2011)
Bart de Vrees - Three interludes (on the nature of absence) (2010)

 

Bekijk & luister