Alva Noto & Ensemble Modern

Xerrox Vol. 4
Soundscapes & Electronics

ma 11 november, 20:30-21:45

Verkadefabriek Grote Zaal
Alva Noto & Ensemble Modern

Waar wetenschap, mathematica en muzikale schoonheid elkaar ontmoeten. Op dit kruisvlak opereert de Duitse componist, klankkunstenaar en elektronische magiër Alva Noto, het alias van Carsten Nicolai. Eind jaren negentig was Nicolai’s precieze minimal techno stijl een ware sensatie binnen het clubcircuit. In 1999 trad hij destijds nog op tijdens het Earational Festival in de Bossche Melkfabriek. Vijfentwintig jaar later is hij terug met een wel heel speciale show voor November Music en FAQ Festival. In 2009 was Alva Noto al eens te gast tijdens November Music met Xerrox. 

Nu neemt hij het vooraanstaande, eigentijdse muziekgezelschap Ensemble Modern uit Frankfurt mee. Samen brengen ze een nieuwe kamerensembleversie van Alva Noto’s album Xerrox Vol.4. Alva Noto beschouwt dit album als een van zijn meest emotionele werken. Live wordt de overrompelende muziek begeleid door transcendente visuals van Simon Mayer. Op het album Xerrox Vol.4 verkent Alva Noto alle hoekjes en gaatjes van melodisch fijn geslepen ambient-muziek. Elektronische muziek die de dunne scheidslijn tussen synthetische en organische klankschoonheid subtiel bewandelt. ‘Het klankontwerp van deze veertien instrumentale werken is een waar wonder,’ oordeelde muziekwebsite Loud and Quiet. Alva Noto’s neusje voor fraaie ambientklanken wordt wereldwijd gewaardeerd, en hij werkte al samen met geestverwanten als Ryuichi Sakamoto, Mika Vainio, Scanner, Blixa Bargeld, Iggy Pop en Ryoji Ikeda.

Ensemble Modern is een van de belangrijkste Europese ensembles voor eigentijdse muziek die in het verleden al Frank Zappa, Steve Reich en Heiner Goebbels tot nauwe samenwerkingsprojecten wisten te verleiden. Zij waren al eerder te gast tijdens November Music met muziek van onder meer Rebecca Saunders en Enno Poppe. Eerder werkten Alva Noto en Ryuichi Sakamoto al samen met Ensemble Modern aan het project utp uit 2007.

In samenwerking met FAQ Festival met Muziekgebouw aan ’t IJ.

Programma

Alva Noto - Xerrox Vol. 4 (Ensemble Modern versie)

Ensemble Modern
Alva Noto - elektronica 
Matthias Rieker - lichtontwerp
Simon Mayer - video
Norbert Ommer - klankregie

Alva Noto - Xerrox Vol. 4 (Ensemble Modern Version)