Met reuzenstappen wandelt de Britse componiste Rebecca Saunders (1967) door het eigentijdse muzieklandschap. Geen enkele liefhebber van opwindende, actuele muziek kan om haar vitale creaties heen. Fysieke, intense muziek die je live moet ervaren. Als geen ander speelt ze met timbres en toonhoogtes, op zoek naar een ultieme, onontdekte expressie.

Uitvoerders gaan vol vuur mee in haar creatieve slipstream en vergen en passant het uiterste van hun krachten. In 2019 won Saunders als eerste vrouwelijke componist de prestigieuze Ernst von Siemens muziekprijs, waarmee ze in een rijtje komt met wegbereiders als György Ligeti, Wolfgang Rihm en Mauricio Kagel. In 2018 zette November Music het dynamische oeuvre van Saunders al in de schijnwerpers. Dit jaar is ze een van onze componisten-in-focus met twee portretconcerten door Ensemble Modern. Het in 1980 opgerichte Duitse ensemble behoort tot de elitetroepen van de eigentijdse muziek. Van Steve Reich tot Frank Zappa, componisten kloppen maar al te graag bij ze aan voor een ongehoorde klankervaring.

Tijdens dit concert in de Willem Twee Toonzaal neemt Ensemble Modern de luisteraar mee op een caleidoscopische reis langs het intieme kamermuziekoeuvre van Saunders. Zo klinken onder meer werken voor viool en hobo (To and fro), cellosolo (Solititude), trompetsolo (Blaauw) en altvioolsolo (Hauch). Daarnaast klinkt de vorig jaar voltooide pianosolo To an utterance.

Op vrijdag 12 november speelt Ensemble Modern een aantal grotere ensemblewerken van Rebecca Saunders [meer info].

Programma

Rebecca Saunders - Fury (for double bass)
Rebecca Saunders - To and fro (for violin and oboe)
Rebecca Saunders - Solitude (cello)
Rebecca Saunders - Hauch (for viola)
Rebecca Saunders - Blaauw (for double-bell trumpet)
Rebecca Saunders - to an utterance -(for piano solo)

Ensemble Modern

Bekijk & luister