Prijs
€ 22.00
Korting
€ 11.00
Locatie
Grote Kerk

Tijdens November Music 2018 was het één van de absolute hoogtepunten: de uitvoering van Skin van de Britse componiste Rebecca Saunders. Een zinderende trip voor ensemble en sopraan die meteen om een reprise vroeg. Die komt er nu. Dit jaar is zij een van onze componisten-in-focus met nieuw en recent werk uitgevoerd door topensembles en solisten.

Met Skin kruipt Saunders letterlijk onder de huid van de luisteraar. Teksten van Samuel Beckett en James Joyce dienden ter inspiratie. Net als toen neemt ook nu weer sopraan Juliet Fraser de intense solistenrol van Skin op zich. Verder brengt Ensemble Modern tijdens dit speciale programma rondom Saunders de composities Fury II en Scar.

Naast Skin speelt Ensemble Modern het ensemblewerk Fury II (2009), een concert voor contrabas en ensemble. Muziek waarmee Saunders een enorme brok energie ontketent. In Fury II verkent de componiste haar fascinatie voor diep pulserende klanken en percussieve mogelijkheden van de contrabas. Ook het recente Scar (2018-2019) voor vijftien solisten en dirigent staat op het programma. Een indringend werk waarmee de componiste de klankschoonheid van imperfectie en geweld op de huid zit. Of zoals Saunders het zelf verwoordde bij de première: ‘Dit stuk is een waar beest: lang, virtuoos en heel intens.’

De in Berlijn wonende Rebecca Saunders staat bekend om haar expressieve, dynamische muziek en subtiele klankkleurschilderingen. In 2019 won Saunders als eerste vrouwelijke componist de prestigieuze Ernst von Siemens muziekprijs, waarmee ze in een rijtje komt met wegbereiders als György Ligeti, Wolfgang Rihm en Mauricio Kagel. Zij was in 2018 al een keer te gast tijdens November Music.

Speciaal voor November Music brengt het elitekorps van Ensemble Modern een tweedelig portret van Rebecca Saunders. Naast het programma met ensemblewerken wordt op donderdag 11 november haar kamermuziek in de Willem Twee Toonzaal uitgevoerd [meer info].

Het wereldberoemde Ensemble Modern uit Frankfurt was in 2019 al een keer te gast tijdens November Music en wordt gezien als een van de allerbeste ensembles voor nieuwe muziek. Zij vierden in 2020 hun 40-jarig bestaan.

Programma

Rebecca Saunders - Fury II
Rebecca Saunders - Scar
Rebecca Saunders - Skin

Ensemble Modern onder leiding van Michael Wendeberg
Juliet Fraser - sopraan)
Paul Cannon - contrabas

Bekijk & luister