Silbersee / Celine Daemen / Kate Moore

Eurydice (VR-installaties)
VR-installatie

za 12 november, 13:00-22:00

Verkadefabriek Studio
Silbersee / Celine Daemen / Kate Moore

De wereld en werkelijkheid opnieuw ervaren in een virtual reality-omgeving. Kunstenaars en componisten ontdekken de verreikende mogelijkheden van de spectaculaire VR-techniek. Vorig jaar gooide componist Michel van der Aa nog hoge ogen met zijn VR-installatie Eight tijdens November Music. Nu tonen regisseur en kunstenaar Celine Daemen en componist Kate Moore hun nieuwste VR-creatie, Eurydice. Celine Daemen is regisseur van transdisciplinair werk. Haar werk is te situeren op het snijvlak tussen theater, muziek, beeldende kunst en technologie. Kate Moore excelleert in serene, meditatieve melodieën die de luisteraar verleiden om in een andere staat van zijn te komen, waardoor je de grip verliest op tijd. Ideaal voor een gloednieuwe VR-ervaring.

Hun Eurydice is geïnspireerd op de aloude mythe van Orpheus en Eurydice. De oermythe die het verlangen naar oneindigheid bezingt en onze tijdelijke, aardse materialiteit ervaarbaar maakt. De toeschouwer wordt ontvangen in een stille ruimte, met als decor een vervreemdend, maanachtig vloeroppervlak. Met een VR-bril betreedt de bezoeker een oneindige ruimte, een doolhof zonder eind. In deze aaneenschakeling van ‘kamers’ horen we Eurydice. Een stem die ons alsmaar verder lokt. Zij zingt een oneindige aria, opgebouwd uit hypnotiserende melodieën. De toeschouwer baant zich, op eigen initiatief, een weg door de oneindige ruimte. Ligt Eurydice deze keer wel binnen ons handbereik?

Voor deze productie worden de zangpartijen verzorgd door aanstormende vocale ster Sterre Konijn. Het libretto wordt geschreven door Charlotte Van den Broeck. Artdirector Aron Fels is gespecialiseerd in het maken van point-cloud-werelden, een driedimensionaal pointillisme, waarbij de beelden pas ontstaan door de actieve waarneming van de toeschouwer. Samen roepen ze een wereld op vol vervreemding en verwondering.

Silbersee wil uiterlijk in 2027 een klimaatpositief productiehuis zijn dat negatieve effecten op milieu en grondstoffen weert. Met de aankoop van een ticket ondersteun je de missie van Silbersee en wordt 10% van de opbrengsten van deze voorstelling direct geïnvesteerd in het verduurzamen van producties.

Programma

De kaartverkoop voor deze VR-installatie begint eind september.

De voorstelling duurt ongeveer 30 minuten en is geschikt voor 1 bezoeker per keer.

Credits

Celine Daemen - concept en regie 
Kate Moore - compositie
Wouter Snoei - sound design
Aron Fels - virtual art direction
Charlotte van den Broeck - libretto
Sterre Konijn - zang
Scott Robin Jun - vormgeving fysieke ruimte
Yannick Verweij - modelbouw assets
Eline Oppewal - assistent VR vormgeving
David McKay - vertaling ondertiteling 
 

Productie Silbersee
Romain Bischoff - muzikale dramaturgie
Katrien Sitters - zakelijk leiding
Dominique Slegers - uitvoerend producent
Isha Plug - assistent productie, tourmanager en host
Jimmy-Pierre de Graaf - verkoop
 

VIA ZUID - co-producent 

met dank aan coaches Jan Van den Bossche (dramaturgie en communicatie), Guido Jansen (dramaturgie), Yannis Kyriakides (muziek), Ravian van den Hil (context), Elke Müller (filosofie), Toffey (marketing)

mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Prins Bernard Cultuurfonds Limburg, Grensverleggers, Amsterdams Fonds voor de Kunsten.

Eurydice trailer