Prijs
€ 14.00
Korting
€ 7.00
Locatie
Huis73 (voorheen Babel)
Zaal
Pleitzaal
Het werk van de Nederlandse componiste en performer Evelien van den Broek is regelmatig te zien geweest bij November Music. In 2016 maakte ze veel indruk met False Memories, een voorstelling over niet plaatsgevonden herinneringen. Als geen ander weet Van den Broek te laveren tussen live elektronica, popmuziek, klankkunst en experiment. Speciaal voor November Music  presenteert ze een project dat de actualiteit op de hielen zit.
 
In Biophonica geeft componist Evelien van den Broek haar reactie op massa-extinctie door toedoen van de mens. Dieren leggen massaal het loodje en we zijn zo vervreemd van de natuur dat het volledig langs ons heen lijkt te gaan. Met gebruik van eco-soundscapes, trompet en analoge synth gaan elektronische beats, natuurgeluiden en stilte in elkaar op. Muziek waarin de wonderlijkheid, schoonheid en diversiteit van de natuur wordt gevierd en de rauwheid en agressie van de vernietiging ervan wordt betreurd. 
 
Naast elektronica en trompet spelen natuuropnames van de Amerikaanse musicus en soundscape-ecoloog Bernie Krause (1938) een rol. De term biophony is afkomstig van Krause. Vijftig jaar lang maakte Krause geluidsopnames in de natuur. 'Bij het terugluisteren van Krause’s natuuropnames op dezelfde plekken, ontdek je jaren later dat er van de originele rijkdom aan klanken nog maar schokkend weinig is overgebleven',  vertelt Van den Broek. 
 
Met Biophonica gaat Van den Broek op zoek naar antwoorden. Ze wordt hierin bijgestaan door trompettist Mark Nieuwenhuis. Evelien van den Broek schreef al muziek voor een groot aantal documentaires, voor theater, moderne dans, performance installaties en geluidswandelingen. Daarnaast is ze lid van de indie-elektronicaband Daisy Bell en werkte ze samen met gamelanensemble Gending, rocklegende Graham Lewis (Wire) en choreograaf Eva Baumann.
 
Lees meer
Credits

Evelien van den Broek - compositie, elektronica, analoge synthesizer
Mark Nieuwenhuis - trompet
Timo Hoogland - visuals
Edo Paulus - bird design sound module
Sandor Caron - live geluidstechniek
Gijs van Klooster - studio productie en mix
Chris van Wyk - fotobeeld

 

Programma

Evelien van den Broek - Biophonica

 

Bekijk & luister