Rondspoken in het doolhof van het geheugen. In haar muziekvoorstelling False Memories - I clearly recall being able to breathe under water as a child duikt componiste en zangeres Evelien van den Broek in de dwaalwegen van ons herinneringsvermogen. Op initiatief van November Music heeft ze om zich heen een kleurrijk ensemble verzameld met toetsenist Tony Roe, trombonist Koen Kaptijn, slagwerker/elektronicawizard Richard van Kruysdijk en visual artist Marcel Wierckx.
 
False Memories is een muziekvoorstelling met songs op het snijvlak van experimentele pop, elektronica en hedendaags klassiek. Ergens tussen de experimentele pop van Björk en Portishead en de compositorische folkfantasieën van Luciano Berio en Kurt Weill. Van den Broek liet zich inspireren door de bonte verzameling teksten uit The False Memory Archive van de Britse kunstenaar A.R. Hopwood. Een archief bestaande uit anoniem ingezonden herinneringen aan gebeurtenissen die nooit hebben plaatsgevonden.
 
‘Ik herinner mij scherp hoe ik als kind onder water kon ademen’, is nog niet eens de wonderlijkste herinnering uit de rijke verzameling. ‘Ik herinner me hoe ik als pasgeboren baby het ziekenhuis uitrende’ en ‘Ik herinner me heel levendig dat ik als kind mijn vinger aanstak door hem langs een lucifersdoosje te strijken’. Een concert gebouwd rond twijfel, humor, herkenning en momenten van ontroerende schoonheid, met prikkelende interactieve videoprojecties. 
 
* Om 15.00 uur is een interview met A.R. Hopwood over zijn archief
 
Lees meer
Evelien van den Broek is componist, performer en singer-songwriter. Onder de naam KUrKKU maakt zij songs met solostem, Wii game controllers, elektronica en een vijf speaker installatie. Ze is lid van het grensoverschrijdende indietronica trio Daisy Bell. In de voorstelling Year Without A Summer verbond zij gamelan-instrumenten met rauwe beats, elektronische ‘glissando bassen’ en meerstemmige zang. Ze zong in Dyane Donck’s multimedia voorstelling The Obscure Thoughts of Isabella Green en schreef muziek voor een groot aantal documentaires, voor theater, moderne dans, performance installaties en geluidswandelingen.
 
Credits
Evelien van den Broek – compositie / zang / elektronica
Tony Roe – toetsen / live video
Koen Kaptijn  – trombone / elektronica
Richard van Kruysdijk – slagwerk / elektronica 
Marcel Wierckx – ontwerp interactieve visual
A. R. Hopwood – teksten (False Memory Archive)
 
Productie van Stichting Mono met steun van November Music
 
Programma

Evelien van den Broek - False Memories

Evelien van den Broek, Tony Roe, Koen Kaptijn, Richard van Kruysdijk

Bekijk & luister