Freedom to Move

Sofia Jernberg / Paloma Lázaro Arteaga / Yanki Bicakci / Jodi Gilbert / Ilyas Nadjafi / Rianne Wilbers
Hedendaags gecomponeerd, New world music
Verkadefabriek Clubzaal
Freedom to Move

De menselijke stem gaat letterlijk over grenzen. De schoonheid en zeggingskracht van de zangkunst wordt over heel de wereld even diep gevoeld. De Zweeds-Ethiopische zangeres en componiste Sofia Jernberg flitst in hoog tempo langs alle limieten van het zangmetier. Met haar buigzame, expressieve stemgeluid is deze stemacrobate even thuis in de improvisatiemuziek, als in het uitvoeren van hedendaagse partituren en eigen experimentele uitstapjes.

Op uitnodiging van Sounds Now, een netwerk van Europese muziekfestivals en cultuurcentra, gaat Jernberg drie dagen werken met een vijftal jonge zangers met een diverse achtergrond. Zij zijn geselecteerd op basis van een Open Call waarbij ze hun motivatie om mee te doen centraal stond. De deelnemers wordt gevraagd hun comfortzone te verlaten en op expeditie te gaan voorbij taal-, stem-, en muzikale barrières. De stem krijgt alle vrijheid zich te ontplooien. Kortom: Freedom To Move.

Vijf festivals nemen deel aan Freedom to Move en ieder selecteert haar eigen zangers met Sofia Jernberg als verbindende schakel. November Music heeft de aftrap van dit spannende project. Voor deze workshopsessies zijn de volgende vocalisten uitgekozen: Paloma Lázaro Arteaga (Spanje), Yanki Bicakci (Turkije), Jodi Gilbert (USA/NL), Ilyas Nadjafi (Afghanistan) en Rianne Wilbers (NL).

Als workshopleider kan Jernberg op een schat aan ervaring bogen. Ze studeerde niet alleen jazzmuziek maar ook compositie. Jernberg werkte onder meer samen met het Trondheim Jazz Orchestra en improvisatoren als Mats Gustafsson, Nate Wooley, Petter Eldh en Christian Lillinger. Maar ze vertolkt ook een hoofdrol in composities van Arnold Schönberg (Pierrot Lunaire), Chaya Czernowin en Anna Thorvaldsdottir. Drie dagen lang gaat Jernberg op avontuur met het selecte groepje vocalisten, waarna op woensdagavond 12 oktober een voor het publiek toegankelijke eindpresentatie plaatsvindt in de Verkadefabriek.

Part of the Sounds Now project, co-funded by the Creative Europe program of the European Union.

In samenwerking met HCMF (ENG), Ultima (NOR), Wilde Westen (B) en Onasis Foundation (GR).

Bezetting

Sofia Jernberg - artistieke leiding en zang 
Paloma Lázaro Arteaga - zang
Yanki Bicakci - zang
Jodi Gilbert - zang
Ilyas Nadjafi - zang
Rianne Wilbers - zang

Tijd en locatie

Woensdag 12 oktober
Verkadefabriek Clubzaal
20.30 - 21.30 uur
Gratis toegang