Prijs
€ 20.00
Korting
€ 10.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Grote Zaal
De Oostenrijkse componist Georg Friedrich Haas geldt als een van de meest toonaangevende componisten van het moment. Haas is in geen enkel hokje te stoppen en vaart volledig zijn eigen koers. In zijn weidse, dramatische composities tovert hij met klankkleuren en exotische toonsoorten. Je ontwaart de symfonische grandeur van landgenoot Anton Bruckner, maar zijn zinsbegoochelende muziek roept ook herinneringen op aan de massieve, microtonale fantasieën van Giacinto Scelsi en James Tenney.
 
Het unieke oeuvre van Georg Friedrich Haas stond al centraal tijdens het Holland Festival 2018 en November Music 2019. Als zijn absolute meesterwerk geldt ensemblewerk in vain uit 2000. Als nooit tevoren goochelt Haas met ongehoorde, microtonale klanken. Het publiek wordt letterlijk ondergedompeld in licht en duisternis, waardoor alle concentratie komt te liggen op het minutieuze klankenspel. Een groot deel van het werk wordt in het donker uitgevoerd.
 
Toen het Italiaanse magazine Classic Voice aan ruim honderd Europese muziekkenners vroeg welk tijdloos meesterwerk deze jonge eeuw al had opgeleverd was het antwoord eensluidend: in vain van Georg Friedrich Haas. In 2013 liep dirigent Simon Rattle al op de troepen vooruit door te luid te roepen dat in vain ‘een van de eerste meesterwerken van de 21e eeuw is.’
 
Tijd dus om het werk in volle glorie te beluisteren tijdens November Music. Het Belgische ensemble Spectra en het Duitse Notabu Ensemble für Neue Music hebben zich het meesterwerk helemaal eigen gemaakt. Eerder werkte het in 1993 opgerichte Spectra al nauw samen componisten als Luca Francesconi en Stefano Gervasoni en waren sindsdien met enige regelmaat te gast op November Music.
Programma

Georg Friedrich Haas - in vain

 
Spectra Ensemble en Notabu Ensemble für Neue Music o.l.v. Filip Rathé
Bekijk & luister