• Datum
    vr 11 nov. 2016
    Tijd
    16:00 - 17:00
    Uitverkocht

Elektrificerende barokmuziek is van alle tijden. Jachtige strijkers, verkwikkende klavecimbelflitsen en een gracieus tempo. Eigentijdse componisten laten zich meer dan ooit beïnvloeden door de sprankelende klanken van de baroktijd. Het in Nederland gevestigde Holland Baroque weet maar al te goed dat de wereld van barokmuziek een goudmijn is voor componisten, avant-gardisten, avonturiers en realisten.

Het ensemble komt naar November Music in een speciale bezetting van drie violen, drie altviolen en drie celli. Voor dit programma Perfect Strings vroeg blokfluitist Erik Bosgraaf en Holland Baroque de Nederlandse componist Theo Loevendie een nieuw concerto te schrijven voor blokfluit en barokensemble. Naast Loevendie’s première klinkt het geliefde Fratres van de Estse componist Arvo Pärt en het Derde Brandenburgse Concert van Bach. Fratres van Pärt is voor deze gelegenheid bewerkt door de Belgische componist Frank Agsteribbe. Erik Bosgraaf speelt het korte maar prachtige werkje The Conspiracy of Claudius Civilis van Componist des Vaderland Willem Jeths.

Holland Baroque is altijd op zoek naar muzikale avonturen waarbij dikwijls de combinatie van traditie met vernieuwing wordt gemaakt. Het ensemble belicht Vivaldi vanuit Japans perspectief, verbindt Reinbert de Leeuw met Bach en laat horen hoe slagwerkers de hartslag van de barok bepalen. Samenwerking met andere solisten, componisten en ensembles staat hoog in het vaandel. In het verleden zocht Holland Baroque al de samenwerking met cellist Giovanni Sollima, trompettist Eric Vloeimans en het Nederlands Kamerkoor. Erik Bosgraaf is een vaste gast op November Music en voor dit programma de perfecte gast vanwege zijn affiniteit met zowel de oude als nieuwe muziek. Een prachtige combi.

Programma

Willem Jeths - The Conspiracy of Claudius Civilis
Theo Loevendie - Nachklang
J.S. Bach - Derde Brandenburgse Concert
Arvo Pärt - Fratres 

Holland Baroque & Erik Bosgraaf

Bekijk & luister