Prijs
€ 22.00
Korting
€ 19.00 / 11.00
Locatie
Grote Kerk

Een mis voor de doden van Duitslands beroemdste componist, Wolfgang Rihm. Maar verwacht geen gewoon requiem. In zijn imposante Et Lux (2009) voor vocaal ensemble en strijkkwartet wordt de toehoorder een uur lang ondergedompeld in een zee van zoete herinneringen, milde bespiegelingen en warmbloedige verlangens. In deze compositie staat het eeuwige licht centraal.

Betekenisvolle flarden uit de requiemtekst duiken op in het monumentale koorwerk en gaan een tijdloos, hallucinerend verbond aan met Rihms’ klankwereld. Een spirituele stroom van klank en woord is het gevolg. Herinneringen van de componist aan zijn kooractiviteiten als jongeman, maar ook zijn hartstochtelijke liefde voor de klassieke Requiem-traditie (Mozart, Verdi, Brahms) speelden een rol tijdens het compositieproces.

Et Lux wordt uitgevoerd door het befaamde Huelgas Ensemble en hun gedreven leidsman Paul van Nevel. Ze worden bijgestaan door de Rihm-specialisten van het Duitse Minguet Quartett. Hun opname van Et Lux voor het gerenommeerde ECM label werd wereldwijd met veel lof ontvangen. Nu eindelijk live te ondergaan in Nederland.
 

'Hij ontleende de titel Et Lux aan de regel et lux perpetua luceat eis ('en laat het eeuwig licht op hen schijnen'). Voor Rihm zijn het troostende, maar ook diep verontrustende woorden. Uit de vonken van dat spanningsveld heeft hij een meesterwerk gesmeed' ***** (de Volkskrant

'This music treads the line of tangibility, with sudden rushes of anger or fondness and the messy half-memories that come with grief' **** (The Guardian)

I.s.m. Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam

Lees meer

Minguet Quartett:

Ulrich Isfort - viool
Annette Reisinger - viool
Aroa Sorin - altviool
Matthias Diener - cello

Programma

Wolfgang Rihm - Et Lux

Huelgas Ensemble & Minguet Quartett o.l.v. Paul van Nevel

 

Bekijk & luister