Prijs
€ 14.00
Korting
€ 7.00
Locatie
Huis73 (voorheen Babel)
Zaal
Hofzaal
  • Datum
    za 9 nov. 2019
    Tijd
    14:00 - 15:15
    Uitverkocht

Nederland bulkt van het muzikale talent en dat is een feit om trots op te zijn. Tijdens dit intieme dubbelconcert biedt November Music een etalage aan twee toppers op de contrabas en het accordeon met kersverse Nederlandse muziek en premières.

Accordeonist Vincent van Amsterdam heeft twee Nederlandse componisten uitgenodigd om voor zijn rijke instrument te schrijven. Van Amsterdam heeft zich in korte tijd ontpopt als een fervent pleitbezorger van eigentijdse muziek. In het verleden speelde hij al accordeonwerken van Goeibaidoelina en Nordheim. Nu komen daar twee Nederlandse opdrachtwerken bij. Christiaan Richter (1990) is een rijzende ster onder de jonge Nederlandse componisten. Begin dit jaar ging zijn orkestwerk Wendingen in première bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Nu schrijft hij een nieuw groots opgezet werk voor accordeonsolo, waarbij de componist onder anderen het intense spel van jazzsaxofonist John Coltrane, de radicale puurheid van elektronische muziek en Bach als inspirerend richtsnoer hanteert.

Ook Merijn Bisschops (1981) komt met een spiksplinternieuw accordeonstuk. Tijdens November Music 2018 werd zijn compositie Crash Blossom door de pers bekroond als festivalhoogtepunt. Het jaar daarvoor maakte hij grote indruk met zijn audiovisuele compositie Textures. In zijn nieuwe accordeonsolo Far-field gaat Bisschops wederom een klankonderzoek aan. Bisschops kent het instrument van haver tot gort. Hij studeerde oorspronkelijk accordeon en heeft zich uiteindelijk ontwikkeld als componist, fotograaf en filmmaker. Nu, na meer dan tien jaar, neemt hij het instrument met een frisse blik onder de loep. Het werk vol subtiele microtonale effecten en ongewone accordeonregisters is vrij geïnspireerd op een abstracte foto die Bisschops maakte van rijen bomen in de mist.

Ook onbekend componeertalent krijgt dit jaar de gelegenheid om werk te presenteren. In samenwerking met het Grachtenfestival en Gaudeamus Muziekweek daagde November Music componisten tussen de 10 en 35 jaar uit om nieuw werk voor contrabassist James Oesi te schrijven. In nauw overleg met coach James Oesi wordt gewerkt aan nieuwe contrabassolo’s en de beste stukken worden uitgevoerd op de drie festivals. Vanmiddag schotelt Oesi een aantal van deze composities live voor. De prijswinnende componisten zijn Boris Bezemer, Aya Yoshida, A. Crespo Barba en Thomas Power. Vier verschillende werken waarin de mogelijkheden van het instrument worden verkend en waarin veel wordt gevraagd van de uitvoerder.

James Oesi richt zich als één van de weinigen op de contrabas als solo-instrument. Hij gaf al spraakmakende optredens in het Amsterdamse Concertgebouw, TivoliVredenburg, op het Amsterdamse Grachtenfestival en op festival Wonderfeel en eerder op November Music tijdens de KunstmuziekRoute.

In samenwerking met het Grachtenfestival en Gaudeamus

Lees meer


 

 

 

Programma

Boris Bezemer - Bass Piece
Aya Yoshida - MUJI
A. Crespo Barba - for James Oesi
Thomas Power - Talamh

James Oesi - contrabas

-------------

Merijn Bisschops - Far-Field
Christiaan Richter - Afbuigingsjuk

Vincent van Amsterdam - accordeon
 

Bekijk & luister