Onderdeel van de November Music Kunstmuziek Route Een kaartje voor de KunstmuziekRoute geeft toegang tot alle concerten.
Prijs
€ 20.00
Korting
€ 10.00
Locatie
Willem Twee Kunstruimte
Route
Zinnenprikkelend
 • Datum
  zo 7 nov. 2021
  Tijd
  11:30 - 12:15
 • Datum
  zo 7 nov. 2021
  Tijd
  13:00 - 13:45
  Koop ticket
In de Middeleeuwen werd de weelderige natuur in vier koninkrijken onderverdeeld: dieren, planten, stenen/mineralen en fossielen. Oftewel Systema Naturae in goed Latijn. De twee Italiaanse componisten Mauro Lanza en Andrea Valle brengen dit archaïsche natuurvisioen tot leven in een duizelingwekkende concertinstallatie met live musici. Het componistenduo heeft zich niet ingehouden. Hun ruim één uur durende compositiecyclus Systema Naturae (2013-2017) is opgebouwd uit vier delen: Regnum Animale; Regnum Vegetabile: Regnum Lapideum en Fossilia.
 
Alle ogen zijn straks gericht op hun spectaculaire installatie van ‘levende machines’. Een bonte verzameling van elektromechanische instrumenten die een lust zijn voor oog en oor. Verwacht een slagwerkinstallatie met elektrische messen, doorgedraaide platenspelers, fluiten en mondharmonica’s die door haardrogers worden aangedreven en een hele set ratelende alarmklokjes en deurbellen. Iedere installatie vertegenwoordigt één van de vier natuurrijken.
 
De musici van het Britse Explore Ensemble vervullen een hoofdrol tijdens Systema Naturae. Ze laten hun instrumentale klanken subtiel opgaan in de hemelse noise-orgie van de levende machines. Het klankresultaat is een hypnotisch klankenreservaat dat prettige herinneringen oproept aan de legendarische, heerlijk absurde noise-orkesten van de twintigste-eeuwse Italiaanse futuristen. Een kolfje naar de hand van het Explore Ensemble uit Londen dat sinds de oprichting in 2012 al werk uitvoerde van componisten als Rebecca Saunders, Joanna Bailie, Oliver Leith, Fausto Romitelli en Salvatore Sciarrino.
 
Maandag 8 november speelt het Explore Ensemble samen met sopraan Juliet Faser nieuw werk van onder meer Nicoline Soeter. Donderdag 11 november voert het Diotima Quartet een opdrachtwerk uit van Mauro Lanza. Beide concerten zijn in de Willem Twee Toonzaal.
 
In samenwerking met de Willem Twee Kunstruimte
 
 
Programma
Mauro Lanza & Andrea Valle - Systema Naturae

Set 1: 11.30 uur
Regnum Animale
Regnum Vegatabile


Set 2: 13.00 uur
Regnum Lapideum
Fossilia


Explore Ensemble
Bekijk & luister