• Datum
  zo 4 nov. 2018
  Tijd
  14:00 - 14:30
 • Datum
  zo 4 nov. 2018
  Tijd
  16:00 - 16:30
  Koop ticket
Links
De winden waaien straks door de kunstruimte van de Willem Twee. De Noorse componiste Maja Ratkje en de Britse installatiekunstenares Kathy Hinde slaan de handen ineen voor een uitzonderlijke clash tussen geluidskunst en eigentijdse muziek. Het project Aeolian realiseren ze in samenwerking met de Deense accordeonrebel Andreas Borregaard en opdrachtgever, het Schotse Red Note Ensemble. Tijdens November Music 2018 stort Red Note zich ook al een op een project van landgenoot James Dillon op zaterdag 3 november.
 
In Aeolian staan de imposante zelfgebouwde windmachines centraal van Kathy Hinde. De wonderlijke machines worden door mensen aangedreven, zonder tussenkomst van elektronica. Alle menselijke energie wordt ingezet om lucht en uiteindelijk geluid te creëren. Hinde heeft zich onder meer laten inspireren door de vernuftige mechanieken van accordeons. 
 
Componiste Maja Ratkje geeft de ensembleleden alle fysieke en theatrale ruimte om de kinetische windkrachten te verkennen. Als componiste en vocaliste is Ratkje geboeid door de innerlijke dynamiek en dramatiek van klankexperimenten. Ze werkte al samen met Jaap Blonk, Stephen O’Malley, Joëlle Léandre en Ikue Mori. Tijdens Aeolian is er een centrale rol weggelegd voor accordeonist Andreas Borregaard.  Een avontuurlijke rasmusicus die de theatrale mogelijkheden van zo’n project perfect doorgrondt. Het publiek staat om de uitvoerders heen en bevindt zich midden in een intiem, magisch windpandemonium.
 
In samenwerking met HCMF (ENG)
Bekijk & luister