Prijs
€ 18.00
Korting
€ 9.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Clubzaal
Mystieke muziek met een grote intensiteit en innerlijke dramatiek. De Nederlands/Oekraïense componist Maxim Shalygin schrijft werkten die vervuld zijn van een vurige passie. Tijdens recente edities van November Music klonken al Lacrimosa or 13 Magic Songs voor zeven violen en de cellosolo-extravaganza Canti d’inizio e fine voor Maya Fridman. Een componist die graag de uitersten opzoekt en van zijn musici een grote virtuositeit en een absolute toewijding vraagt. 
 
Ook in zijn nieuwste compositie vertelt Shalygin een muzikaal verhaal van een grote dramatische spankracht. Zijn Todos los fuegos el fuego voor acht saxofoons is geschreven voor de Nederlandse topensembles Amstel Quartet en Keuris Quartet. Het werk is het tweede deel uit de langlopende cyclus Similar, waarvan Lacrimosa het eerste deel vormde. Shalygin liet zich voor dit werk inspireren door de korte verhalen uit het gelijknamige boek van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar. Magisch-realistische verhalen die soms heel dichtbij lijken en dan weer buiten onze voorstelbare wereld vallen. De achtdelige compositie wordt uitgevoerd door saxofonisten, omdat deze instrumentenfamilie volgens de componist de verhalen het best weet over te brengen: met subtiele en mysterieuze geluiden en furieuze uitbarstingen. 
 
Nederland heeft een lange traditie van geweldige saxofoonkwartetten en zowel Amstel als Keuris behoren tot de allerbeste ter wereld. Het is voor de eerste maal dat zij nu de krachten bundelen. De combinatie van componist en uitvoerders belooft een waar spektakel.
 
'...een idioom waarin de meest uiteenlopende stijlelementen een wonderlijke symbiose aangaan. Oneindig stijgende clusters, pulserende toontapijtjes van minimalistische snit, poëtisch-melodische intermezzo’s en een quasi-orthodoxe hymne die vastloopt in kwarttoongehuil. Bijgestaan door een fenomenaal spelend Keuris en Amstel Quartet kneedde Shalygin het allemaal tot een volmaakt logisch en vastberaden betoog: zó en niet anders.' NRC Handelsblad
 
Lees meer
Amstel Quartet
Remco Jak, Olivier Sliepen, Bas Apswoude, Harry Cherrin
 
Keuris Quartet
Evgeny Novikov, Kirstin Niederstrasser, Michal Grycko, Juan Manuel Dominguez
Programma

Maxim Shalygin - Todos los fuegos el fuego*

* Compositieopdracht November Music en Dag in de Branding

Amstel Quartet & Keuris Quartet o.l.v. Maxim Shalygin

Bekijk & luister