meLê yamomo

Eigenschwingungen - Forces of Overtones
Hedendaags gecomponeerd

do 02 november, 20:30-21:30

Verkadefabriek Studio
meLê yamomo

De componist als commentator, regisseur, uitvoerder en onderzoeker. In het werk van de Filipijns-Nederlandse componist meLê yamomo komen verschillende disciplines samen. Werk dat van een krachtige actuele waarde is, waarbij yamomo inspeelt op persoonlijke onderwerpen als kolonialisme. meLê yamomo is de vierde winnaar van de tweejaarlijkse componistenwedstrijd Open Oor. Vorige winnaars waren Gilius van Bergeijk, Anna Korsun en Eliane Radigue. Voor de derde maal organiseren November Music en Stichting Trillende Lucht een avond rondom de prijswinnaar.

Het werk van meLê yamomo kenmerkt zich door een gerichtheid op tijd en plaats en de krachtige materialiteit van geluid. yamomo, geboren in de Filipijnen, woont in Amsterdam en Berlijn en werkt daar als componist, onderzoeker en theatermaker. In 2018 verscheen zijn boek Sounding Modernities: Theatre and Music in Manila and the Asia Pacific 1869-1946. Academisch onderzoek en compositie zijn in het werk van yamomo subtiel met elkaar verweven. Het werk van yamomo moet je vooral live ervaren. In zijn geluidswerken en performances verwijst hij onder meer naar de betekenisvolle schoonheid van gamelanmuziek en de kracht van het gesproken woord. Zijn performances waren al te beleven tijdens de Donaueschinger Musiktage en het CTM Festival Berlin.

Tijdens dit feestelijke concert ter gelegenheid van de Open Oor prijs, presenteert meLê yamomo zijn performance Eigenschwingungen – Forces of Overtones. Deze lezing-performance is een samenwerking met cellist Eurico Ferreira Mathias. Samen reflecteren ze op de relatie tussen grondtonen en boventonen, Europese muziektradities en dekoloniale frequenties. Ze experimenteren met geluiden en stellen onze waarnemingsgewoonten open voor een nieuwe diversiteit aan tonen.

Om 19.30 is in de Clubzaal van de Verkadefabriek de video-lezing-performance This Doesn’t Sound Right te zien. Na afloop van de voorstelling is een after-talk met  meLê yamomo, eveneens in de Clubzaal. Beide activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Eigenschwingungen – Forces of Overtones werd voor het eerst uitgevoerd in november 2021, geproduceerd door Ballhaus Naunynstraße. Het maakte deel uit van het Decolonial Frequencies-festival, samengesteld in samenwerking met meLê yamomo, gefinancierd door de Staat Berlijn, Senaatsdepartement voor Cultuur en Europa.

In samenwerking met Stichting Trillende Lucht.

Programma

meLê yamomo / Eurico Ferreira Mathias - Eigenschwingungen  - Forces of Overtones

meLê yamomo - performance
Eurico Ferreira Mathias - performance, cello
Nicolas Russi Andretta & Ingo König - video, geluid, licht, stage
Sylvia Erse Keller - productie

Produced by Kultursprünge im Ballhaus Naunynstraße gemeinnützige GmbH. First production funded by the State of Berlin, Senate Department for Culture and Europe as part of the Decolonial Frequencies festival.
 
Programma:
19.30 - 20.00 uur / 20.00 - 20.30 uur / 20.30 - 21.00 uur: video-lezing-performanceThis Doesn’t Sound Right  - Verkadefabriek Clubzaal (gratis)
20.30 - 21.30 uur:  performance Eigenschwingungen  - Forces of Overtones - Verkadefabriek  Studio (met entree)
21.45 - 22.30 uur: after-talk met meLê yamomo door Alison Isadora - Verkadefabriek Clubzaal (gratis)
 
Alle drie de delen zijn in het Engels.