• Datum
    za 14 nov. 2020
    Tijd
    12:30 - 13:30
    Uitverkocht

Met een tweedaagse portret rond de Finse Kaija Saariaho (1952) zet November Music één van de belangrijkste componistes van dit moment in de schijnwerpers. Gedurende het slotweekend is een gulle dwarsdoorsnede uit Saariaho’s kleurrijke oeuvre te beluisteren. De tweede dag van het uitgebreide Saariaho-concertprogramma wordt afgetrapt door haar landgenoten, het Finse Meta4.

Het in 2001 opgerichte strijkkwartet is een echt vriendenclub die alom geroemd wordt om hun ‘adembenemende vitaliteit’ (Badische Zeitung) en ‘glasheldere, klankkleurrijke geluid’ (Rondo magazine). Meta4 treedt over de hele wereld op en stond al in Wigmore Hall Londen, het Wiener Konzerthaus, Lincoln Center New York en Cité de la Musique Parijs. Met de componiste Kaija Saariaho onderhoudt het kwartet een speciale band. Naast het uitbrengen van enkele cd’s met haar composities, werkte Meta4 ook mee aan haar kameropera Only the Sound Remains.

Ook nu presenteert Meta4 werk van Saariaho. Hoofdmoot is haar klassieker Nymphéa (1987) dat ze oorspronkelijk schreef voor het Amerikaanse Kronos Quartet. Een zeldzaam poëtisch werk waarin kwartetklanken en elektronica de symmetrische schoonheid van een waterlelie klankschilderen. Saariaho laat als geen ander kleuren zingen en onaardse harmonieën oplichten. Daarnaast klinkt haar tweede werk voor strijkkwartet Terra Memoria (2006). Een indringend kwartet dat de componiste opdroeg aan ‘hen die ons verlaten hebben’.  Meta4 speelt ook een werk van Saariaho’s jongere landgenoot Juha Koskinen (1972). Zijn Soleil Noir is een sprankelende suite van vijf kwartetminiaturen vol expressie en spannende timbres.

Meta4 bestaat uit Antti Tikkanen (viool), Minna Pensola (viool), Atte Kilpeläinen (altviool) en Tomas Djupsjöbacka (cello). 

Met dank aan Music Finland.

 

Programma

Kaija Saariaho - Terra Memoria
Juha Koskinen - Soleil Noir
Kaija Saariaho - Nymphéa

Meta4

* dit concert vond aanvankelijk plaats in de Grote Kerk, maar is verplaatst naar de Willem Twee Toonzaal. Reeds gekochte kaarten blijven gewoon geldig.

Bekijk & luister