Genres Jazz / Pop

Metropole Orkest weet van aanpakken. Het meest veelzijdige orkest van Nederland werkte al samen met coryfeeën als Brian Eno, Ennio Morricone, Al Jarreau, Snarky Puppy en Jameszoo. Vastgeroeste muzikale grenzen doen er niet meer toe, alleen de kwaliteit en het avontuur krijgen voorrang. Van Pinkpop tot Holland Festival, overal wordt het orkest met open armen ontvangen. In het verleden is het orkest meerdere malen te gast geweest tijdens November Music. Het leverde spannende pas-de-deux’ op met topmusici als Cory Henry, Anoushka Shankar, Colin Benders en Ibeyi.

Nu heeft het Metropole Orkest de Amerikaanse alleskunner en multi-instrumentalist Louis Cole uitgenodigd. Bekendheid verwierf Louis Cole met zijn elektronische hiphop-duo Knower, maar als solo-act rekt hij de grenzen van de funk en avant-garde-jazz nog veel verder op. In korte tijd is Cole uitgegroeid tot een spilfiguur in de Los Angeles jazzscene. Quincy Jones en Red Hot Chili Peppers zijn verklaarde Cole fans. Geen wonder ook want humor, dans en spitse muzikale vondsten worden op magische wijze aaneengeregen.

Met zijn aanstekelijke nummer Bank Account scoorde hij een flinke YouTube-hit. Cole brengt zijn platen uit op het hippe Brainfeeder-label van geestverwant Flying Lotus. Daarnaast runt hij zijn eigen big band en werkt hij nauw samen met acts als Thundercat en jazzpianist Brad Mehldau (ook te zien tijdens November Music op donderdag 11 november). In 2019 zette Cole nog Lowlands op stelten met zijn doldwaze show. ‘Alles kan bij Louis Cole’, concludeerde VPRO’s 3voor12 na afloop. ‘Hij zingt, rapt, dirigeert, drumt, samplet en vindt zelfs nog tijd om mee te dansen.’ Het Metropole Orkest - dat vanavond onder leiding staat van dirigent Jules Buckley - en het publiek staan wat te wachten.

Bekijk & luister