Prijs
€ 5.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Matzer
Dromen over oneindigheid maar dan in 3D. In zijn spectaculaire virtual reality installatie Eight (2019) tuigt de Nederlandse componist Michel van der Aa een complete, bijna tastbare sprookjeswereld op. Samen met ontwerper Theun Mosk ontwikkelde Van der Aa een werkelijk unieke audiovisuele ervaring waarmee ze wereldwijd successen oogsten. ‘Eight is een doorbraak voor de virtuele realiteit binnen klassieke muziek’, oordeelde The New York Times. NRC Handelsblad omschreef Eight als een belangwekkend werk en een onvergelijkelijke ervaring. In 2019 ging de VR-installatie in première op het Holland Festival en nu is de productie tien dagen lang te beleven op November Music. 
 
Iedere bezoeker betreedt in zijn eentje de virtuele wereld van Eight. De bezoeker wordt uitgerust met een VR-bril en koptelefoon. In vijftien minuten vertelt Eight het verhaal van een oude vrouw die terugkijkt op haar leven. Ineens ben je letterlijk onderdeel van het verhaal en wandel je virtueel rond in de geheugenkamers van de oude vrouw. Met je virtuele handen tast je rond in een ongehoorde en wonderbaarlijke wereld. 
 
Voor Eight heeft Van der Aa een sprankelende kamerpopscore geschreven die wordt uitgevoerd door Nederlands Kamerkoor en de Australische zangeres Kate-Miller Heidke. Zij werd onder meer bekend door haar deelname aan het Eurovisie Songfestival 2019. Miller-Heidke leidt je onder meer rond in dit virtuele, betoverende droomdomein. Michel van der Aa heeft eerder baanbrekende opera’s geschreven waarin hij experimenteerde met 3D en virtuele realiteit, zoals Sunken Garden en het recente Upload. Met Eight weet Van der Aa al zijn creatieve energie en inventiviteit in een bondige, intieme voorstelling te bundelen. 

in samenwerking met het Nederlands Kamerkoor, Theun Mosk en The Virtual Dutch Men

Programma

Michel van der Aa - Eight

In samenwerking met Theun Mosk en The Virtual Dutch Men

De installatievoorstelling Eight duurt 15 minuten en is telkens toegankelijk voor 1 bezoeker. Met de introductie duurt het geheel 30 minuten. 

LET OP: de festivalpas is niet geldig.

 

Bekijk & luister