Vincent van Amsterdam & Luna Quartet

MuziekRoute
Hedendaags gecomponeerd
Noordbrabants Museum
Vincent van Amsterdam & Luna Quartet

Accordeon met strijkersklanken, een uitdagende combinatie. De Nederlandse accordeonist Vincent van Amsterdam pakt de handschoen op en gaat in zee met het Luna Quartet. Van Amsterdam is continu bezig het repertoire van zijn bijzondere instrument te verrijken. In het verleden speelde hij al accordeonwerken van Goebaidoelina en Nordheim, maar ook Nederlandse componisten staan op het menu. 

Voor zijn recital met Luna Quartet vroeg Van Amsterdam een nieuw werk aan Christiaan Richter. In 2019 verraste Richter al met zijn transcendente accordeonwerk Afbuigingsjuk, toen ook te horen op November MusicNu komt hij met Afpiegelbreuk dat zich als het ware afspiegelt aan dit eerdere werk. Zoals in een prisma een lichtstraal wordt afgebogen, en er door de breking van het licht een spectrum aan kleurverschillen kan worden waargenomen, zo belicht Afspiegelbreuk subtiele gradaties in spanning en kleur in een scala van verschillende harmonieën.

Het strijkkwartet speelt verder een ritmisch en gelaagd werk van Ig Henneman. De intuitieve, energieke, los gestructureerde flow van pianist/improvisator Cecil Taylor is een belangrijke inspiratiebron voor deze compositie. Eindeloze bijna uitputtende variaties veroorzaakt door materiaal dat Ig Henneman als improvisator veel gebruikt. De losse snaren zijn een essentiele kleur in de hele compositie. De titel is een zin uit The history of love de roman van Nicole Krauss. Het werk is uitgekozen als Nederlandse uitzending voor de ISCM International Society for Contemporary Music.

Programma

Ig Henneman - Outside the rain has stopped
Christiaan Richter – Afspiegelbreuk

Luna Quartet
Janneke van Prooijen - viool
Jellantsje de Vries - viool
Elisabeth Smalt - altviool
Katharina Gross - cello

Vincent van Amsterdam - accordeon

Tijden

zo 05 november 2023

13:00 - 13:45

Tickets MuziekRoute

14:30 - 15:15

Tickets MuziekRoute

Christiaan Richter / Vincent van Amsterdam - Afbuigingsjuk

Over de MuziekRoute

Dit concert maakt deel uit van de MuziekRoute. Op diverse locaties in de Bossche binnenstad vinden deze middag zo’n 20 (kortere) concerten plaats waarbij je zelf je programma samenstelt.
 

Meer over de MuziekRoute