Christopher Trapani / Zwerm / Sofia Jernberg / Sophia Burgos

MuziekRoute
Hedendaags gecomponeerd, New world music
Willem Twee Toonzaal
Christopher Trapani / Zwerm / Sofia Jernberg / Sophia Burgos

In de caleidoscopische muziek van de Amerikaan Christopher Trapani bundelen zich talloze invloeden: van folk en Delta-blues tot shoegaze en Turkse maqam. Hij heeft ook een grote voorliefde voor microtonale, ongewone stemmingen en meanderende canons. In 2007 won Trapani nog de Gaudeamus Muziekprijs. Nu heeft hij een nieuwe liedcyclus geschreven voor het Nederlands-Vlaamse gitaarkwartet Zwerm. Het kwartet bestaat uit Toon Callier, Johannes Westendorp, Kobe van Cauwenberghe en Bruno Nelissen. Zwerm heeft al het podium gedeeld met dwarse musici als Fred Frith, Stephen O’Malley en Mauro Pawlowski.

Voor de liedcyclus Noise Uprising van Christopher Trapani gaat Zwerm in zee met de veelzijdige zangeressen Sofia Jernberg en Sophia Burgos. Ware vocale acrobaten die hun stembanden vlot kunnen oprekken. Jernberg werkte al met improvisatoren als Mats Gustafsson, Nate Wooley en Christian Lillinger. Sopraan Sophia Burgos gooide nog hoge ogen tijdens het IVC lied-duo-concours 2021 in Den Bosch.

Ze kunnen flink aan de slag in Trapani’s Noise Uprising. Vertrekpunt voor de liedcyclus is het gelijknamige boek van Michael Denning. Daarin beschrijft Denning de explosie aan opnames van populaire muziek in havensteden over de hele wereld als gevolg van de komst van de elektrische opnametechniek in 1925. De historische 78 toeren platen uit deze tijd zijn de niet zo stille getuigen van het ontstaan van jazz, son, samba, rembetiko, fado en tango. Aan de hand van analyses en transcripties van bestaande historische opnames en 78-toeren platen reconstrueert Trapani deze verborgen geschiedenis en schrijft een collectie korte werken, gebundeld in een liedcyclus.

In het kader van Sounds Now. Co-funded door het Creative Europe programma van de Europese Unie.

Commissioned by Zwerm, funded by

Programma

Christopher Trapani - Noise Uprising

Zwerm  
Toon Callier - gitaar
Johannes Westendorp - gitaar
Kobe van Cauwenberghe - gitaar
Christopher Trapani - gitaar

Sofia Jernberg - vocalen
Sophia Burgos – vocalen
 

Tijden

zo 05 november 2023

14:00 - 14:40

Willem Twee Toonzaal

Tickets MuziekRoute

16:00 - 16:40

Willem Twee Toonzaal

Tickets MuziekRoute

Over de MuziekRoute

Dit concert maakt deel uit van de MuziekRoute. Op diverse locaties in de Bossche binnenstad vinden deze middag zo’n 20 (kortere) concerten plaats waarbij je zelf je programma samenstelt.

 

Meer over de MuziekRoute