Een buitengewone bezetting die vraagt om buitengewone muziek. De zes vocalisten van het Zwitserse Eklekto bundelen hun krachten met vier slagwerkers van het Duits-Franse gezelschap N.E.S.E.V.E.N. Voor deze bijzondere Europese samenwerking werden vier componisten gevraagd nieuw werk te schrijven waarbij de grenzen tussen muziektheater, performance en concert worden afgetast. Onder de noemer Tresk aanvaarden componisten Mayke Nas, Martin Smolka, Mio Chareteau en Ondrej Adamek de uitdaging. Tresk is Tsjechisch voor ‘big bang’. Beide ensembles zorgen dan ook voor een daverende muzikale explosie.

Initiatiefnemers van het concertproject, componist/dirigent Ondrej Adamek van N.E.S.E.V.E.N. en slagwerker Alexandre Babel van Eklekto mikken op eigentijdse muziek met een grote fysieke impact. De limieten van menselijke stemmen en percussie-instrumenten worden door de uitgenodigde componisten uitgebreid verlegd. Spectaculaire verrassingen zijn gegarandeerd.

Het werk van Mio Chareteau is een muzikale lichtperformance. Mayke Nas laat zich inspireren door de magische speelfilm Playtime van Jacques Tati in een muzikale choreografie voor twee naaldhakken pumps. Martin Smolka duikt de sacrale diepte in en Ondrej Adamek maakt een indringend persoonlijk werk gebaseerd op uit het concentratiekamp Theresienstadt gesmokkelde briefkaarten van zijn Tsjechische grootvader tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eklekto werkte al aan projecten met componisten Ryoji Ikeda, Pauline Oliveros en Tristan Perich. Het door Ondrej Adamek geleidde N.E.S.E.V.E.N. (Never Ending Searching for Exact Vocal Expression and Nuances) heeft zich ontwikkeld tot een van de interessantste vocale ensembles van Europa.

In samenwerking met Wittener Tage für neue Kammermusik

Programma

Mio Chareteau - Singles
Mayke Nas - Behind the Scenes: Playtime*
Martin Smolka - Stretto
Ondrej Adamek - Schlafen Gut. Warm*

* Compositieopdracht November Music en Wittener Tage für neue Kamermusik

N.E.S.E.V.E.N & Eklekto o.l.v. Ondrej Adamek

 

Bekijk & luister