Prijs
€ 18.00
Korting
€ 9.00
Locatie
Grote Kerk
 • Datum
  za 14 nov. 2020
  Tijd
  19:00 - 20:00
  Uitverkocht
 • Datum
  za 14 nov. 2020
  Tijd
  21:00 - 22:00
  Koop ticket

Het New European Ensemble is in korte tijd uitgegroeid tot een van Nederlands belangrijkste ensembles voor eigentijdse muziek. Voor November Music dan ook een goede reden om deze Haagse muziekspecialisten tot ensemble-in-residence voor dit jaar uit te roepen. Consequent en consciëntieus betrekken ze componisten bij hun concertprogramma’s, van Heinz Holliger en Mark Anthony Turnage tot Magnus Lindberg en Anna Thorvaldsdóttir. Dit jaar toerde ze nog door het land met de Philip Glass opera The Fall of the House of Usher (Opera2Day-productie Opera Melancholica).

De missie van het in 2009 opgerichte ensemble is om hedendaags repertoire op een aangrijpende en laagdrempelige wijze te presenteren voor een breed publiek. Daarom wordt vaak gezocht naar combinaties met film, literatuur, dans, theater en beeldende kunst. Vanzelfsprekend is het New European Ensemble ook uitgenodigd om sleutelwerken van centrale festivalcomponist Kaija Saariaho te spelen. Het werk van Saariaho kent het New European Ensemble van binnen en buiten. In 2011 speelden ze al veel werk van haar tijdens een succesvol festival in thuishaven Den Haag.

Het New European Ensemble onder leiding van dirigent Christian Karlsen zet twee grote kamermuziekwerken van Saariaho in het volle licht, waarbij er hoofdrollen zijn weggelegd voor een soloviolist én solocellist. In haar alom bejubelde meesterwerk Graal Théâtre (1997), in de versie voor viool en groot kamerensemble, speelt Saariaho een subtiel klankleurenspel. ‘Mijn startpunt in dit stuk is het geluid van de delicate viool en de interactie met een orkest’, aldus de componiste. Solist is de Noorse violist en Saariaho specialist Peter Herresthal.

De cello voert de boventoon in haar vijfdelige Notes on Light (2006) voor cello en ensemble. Solocellist Willem Stam mag al zijn veelzijdige, technische bagage in de strijd gooien voor een hartstochtelijk, dramatisch duet met het ensemble. Het New European Ensemble rondt het Saariaho-portret af met het uit stralende harmonieën opgetrokken Solar (1993) dat Saariaho destijds schreef voor het Belgische ensemble Champ d’Action.

Programma

Kaaija Saariaho - Graal Théâtre
Kaaija Saariaho - Notes on Light
Kaaija Saariaho - Solar

New European Ensemble o.l.v. Christian Karlsen
Peter Herrestahl - viool
Willem Stam - cello

Bekijk & luister