Prijs
€ 18.00
Korting
€ 9.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Grote Zaal
Een match made in heaven. Componist Mayke Nas en beeldend kunstenaar Teun Hocks bundelen hun krachten in een nieuw muziektheaterwerk. De verwachtingen zijn hoog gespannen en met de virtuozen van Nieuw Amsterdams Peil als muzikale reisgenoten is een fantasierijke avond vol surprises gegarandeerd. In hun tragikomische muziektheater Het arsenaal der ongeleefde dingen verkennen Nas en Hocks de levens die wij niet leven, simpelweg omdat we andere keuzes hebben gemaakt. De remedie? Dromen blijven najagen, ‘met onnozele overmoed’.
 
Voor voormalig Componist des Vaderlands is het de eerste keer dat ze zich waagt aan zo’n grootschalig muziektheaterwerk. Op verzoek van November Music gaat ze nu deze uitdaging aan. Al sinds 2000 presenteert het festival werk van deze eigenzinnige componist en iedere keer weet ze het publiek weer te verrassen met haar originele vondsten. Nas neemt als componist een geheel eigen plaats in binnen het Nederlandse muzieklandschap. In haar werk paart ze een voorliefde voor theater en performance met een nauwgezette compositiestijl. Muziek die direct aanspreekt waarbij humor en absurditeit niet worden geschuwd.
 
Mayke Nas en Teun Hocks kennen elkaar onder meer vanuit de Bredase kunstscene. Zo werkte Nas’ tante, de legendarische performancekunstenaar Moniek Toebosch, nauw samen met Teun Hocks. In het oeuvre van de Nederlandse kunstenaar Teun Hocks (1947) komen verbeelding en lichtvoetige humor miraculeus samen. Kunst die de fantasie prikkelt én een troostrijke glimlach op het gezicht tovert. Het is hoge levenskunst om die verwondering voor het alledaagse en onopgemerkte te koesteren, en Hocks kan dat als geen ander met zijn wereldberoemde fotoschilderijen. Hocks maakt speciaal voor deze voorstelling nieuw werk. Behalve naar de dichter Rainer Maria Rilke, aan wie ze de titel ontleenden, verwijzen de makers ook naar een van John Lennons gevleugelde uitspraken: ‘Life is what happens to you, while you're busy making other plans.’
 
Nieuw Amsterdams Peil (NAP) werd in 2005 opgericht door violiste Heleen Hulst en pianist Gerard Bouwhuis. Als collectief richten zij zich op het spelen van een breed kamermuziek- en muziektheater repertoire in een flexibele bezetting. Hun focus ligt hierbij op de muziek van nu. Het feit dat er zonder dirigent wordt gespeeld vereist van de musici een grote alertheid en geeft hen meer vrijheid. Ze waren al eerder te gast tijdens November Music met onder meer Urwald van Arnold Noordegraaf, Narcissus van Calliope Tsoupaki en het spraakmakende muziektheater Anaïs Nin van Louis Andriessen. Naast bouwhuis en Hulst bestaat NAP deze avond uit Merel Junge (euphonium, viool), Pepe Garcia en Jan Roel Hamersma (percussie), Koen Kaptein (trombone) en Rianne Wilbers (stem).
 
In samenwerking met de DAAD Berlijn (D), HCMF (ENG) en Transit Festival Leuven (B)
Programma

Mayke Nas - Het Arsenaal der Ongeleefde Dingen*

* Compositieopdracht November Music 2019 en DAAD (D)

Nieuw Amsterdams Peil

Bekijk & luister