Prijs
€ 20.00
Korting
€ 10.00
Locatie
Verkadefabriek
Zaal
Grote Zaal
Links
Met zijn wereldwijze Nomaden voor het exotische Atlas Ensemble schreef componist Joël Bons een instant klassieker. Tijdens November Music 2016 beleefde het werk een zinderende uitvoering en groeide uit tot hoogtepunt van het festival. Inmiddels heeft Bons hiervoor de prestigieuze Amerikaanse Grawemeyer Award binnengesleept. Geïnspireerd door deze geslaagde meesterproef vroeg dirigent Ed Spanjaard aan Bons om een groot nieuw werk voor het Nieuw Ensemble te schrijven. Een caleidoscopisch portret van het Nieuw Ensemble dat Bons als artistiek leider zo na aan het hart ligt. 
 
In zijn nieuwe ensemblewerk Thirty Situations brengt Bons een gloedvolle ode aan de veelzijdigheid en durf van het Nieuw Ensemble. Bons presenteert nu een speciaal gereviseerde versie van dit werk. Na de première van Joël Bons' Thirty Situations werd het werk door het Parool al omschreven als 'een grandioos nieuw stuk dat een uur lang spannend bleef.' Thirty Situations heeft als onderwerp het contrast tussen fragmentatie en continuïteit. We ervaren het leven vaak als fragmentarisch en toch is het een doorgaande stroom. Zo is het stuk zowel een aaneenschakeling van fragmentarische elementen als één groot continuüm – een mozaïek van allerlei ‘situaties’ in afwisselende muziekstromen. Het nieuwe werk is op het lijf geschreven van de musici van het Nieuw Ensemble, waarbij ruimtelijke elektronica het klankbeeld verrijkt.
 
Door financiële perikelen en het terugschroeven van de subsidies ziet het Nieuw Ensemble zich genoodzaakt om na 39 jaar activiteiten aan het einde van 2019 te stoppen. November Music is trots een van de laatste concerten van dit fantastische ensemble te presenteren op de slotavond van het festival. Een mooier slotakkoord is niet denkbaar. Na afloop brengen we een toost uit op de verdiensten van het Nieuw Ensemble en de toekomst van de nieuwe muziek. 
 
(!) Van 19.30 - 20.00 uur draaien we in de Verkadefabriek Clubzaal een collage van filmfragmenten en home video's uit de rijke historie van het Nieuw Ensemble. In vogelvlucht trekken de jaren de eerste vijfentwintig jaar van het ensemble voorbij.
 
 
Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Ernst von Siemens Musikstiftung, Prins Bernhard Cultuurfonds, BNG Cultuurfonds en Société Gavignies.
 
Lees meer
Koen Kaptijn - trombone
Matteo Nicolin - elektrisch gitaar
Tristan Renfrow - drums 
Boris Bezemer, Dennis Matos - elektronica
Harrie Starreveld - fluiten, shakuhachi 
Ernest Rombout - hobo, Engelse hoorn 
Anna voor de Wind - klarinetten 
Ferdinand Binnendijk - mandoline 
Helenus de Rijke - gitaar 
Ernestine Stoop - harp
Paolo Gorini - piano, celesta
Herman Halewijn - vibrafoon, percussie 
Emi Ohi Resnick - viool 
Frank Brakkee - altviool 
Rozemarie Heggen - contrabas
ntb - cello 
ntb - sopraan
Programma

Joël Bons - Thirty Situations

Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard

Programmatoelichting

Bekijk & luister