Onderdeel van de November Music Kunstmuziek Route Dit ticket is geldig voor de gehele Kunstmuziekroute
Prijs
€ 8.00
Korting
€ 4.00
Locatie
Jazzwerkplaats
Route
Alternatieve Kunstmuziek Route
 • Datum
  zo 8 nov. 2020
  Tijd
  12:00 - 12:45
  14:00 - 14:45
  16:00 - 16:45
Links
De Nederlandse pianiste en improvisator Nora Mulder kreeg vorig jaar de Willem Breuker Award overhandigd. De jury was vol lof over haar tomeloze avontuurzin en werklust: ‘Ze is een eigenzinnige maker die een veelvoud aan nauwelijks te beschrijven muzikale activiteiten en kwaliteiten ontplooit. Waar te beginnen? Nora Mulder is actief binnen zowel de gecomponeerde als de geïmproviseerde muziek, maar ook in muziektheater, noise, performance art en filmmuziek.’ Ze is altijd op zoek naar het moment waar schoonheid, plezier en raadselachtigheid hand in hand gaan, oordeelde de jury. Om muzikale ideeën zit Mulder nooit verlegen. Ze is onder anderen actief in eigentijdse muziekensembles als 7090, improvisatiegezelschappen Trolleybus en Corkestra en als cimbalom-speelster. Deze middag nodigt ze verschillende muziekvrienden uit voor een rijkgeschakeerd concert in de knusse Jazzwerkplaats.
 
Picatrix
In het ensemble Picatrix bundelt pianist Mulder de krachten met gevierd stemkunstenares Greetje Bijma en improviserend altvioliste Mary Oliver. Bij Picatrix wordt klankschilderen van het allerhoogste niveau bedreven. We horen kraakheldere, licht klassieke klanken uit de vleugel schuren met de krassende uithalen van de altviool en donkere keelzang volgen op een spatzuiver gezongen, wonderschone jazzballad. Tijdens festival Le Guess Who? maakte Picatrix al een flitsend debuut en sindsdien zijn de dames op dreef. ‘Het is waarlijk collectief en egoloos musiceren. Eén voor allen’, reageerde jazzkenner Kevin Whitehead enthousiast. 
 
Ensemble Extra Ordinair 
Doodnormale gebruiksvoorwerpen komen tot leven bij Ensemble Extra Ordinair. Nora Mulder kan er haar passie voor zelfgebouwde muziekinstrumenten helemaal in uitleven. Samen met stemkunstenaar Han Buhrs begon ze Ensemble Extra Ordinair in 2014 na een eerste samenwerking die tot het hoorspel Fake Tanken leidde (VPRO). Sinds 2019 werken zij samen met slagwerker Fabio Galeazzi en koperblazer Salvoandrea Lucifora waardoor het arsenaal is uitgebreid met nog meer inspiratie, slagwerk, voetpompen, schuiffluiten en koperklanken. Inmiddels is er een indrukwekkend arsenaal aan zelfgebouwde instrumenten ontstaan: de gillende rondzingemmer, het ploppende dienblad, de wokdekselpercussietafel, de snoevende toffeetrommelbas, de nicht-wohl-temperierte stemvork en de piepende bluesharp. Met deze instrumenten maken zij ultrakorte stampliederen en heerlijk eigenaardige spuugspreeksels. 
 
Duo Nora Mulder - Koen Kaptijn
Samen met trombonist Koen Kaptijn heeft Nora Mulder een speciale muzikale band opgebouwd. Twee musici die elkaar na al die jaren rakelings kunnen vinden. Of ze nu musiceren in het eigentijdse muziekensemble 7090, of het podium beklimmen voor een bevlogen improvisatiesessie. Het spel is op de wagen, zeker wanneer Mulder haar krachten kan meten met een duizendpoot als Kaptijn aan het roer. Hij is niet alleen trombonist in ensembles als Nieuw Amsterdams Peil, de David Kweksilver Big Band en Nieuw Trombone Collectief, maar hij is ook actief als componist. In hun vrij geïmproviseerde optredens kan de toehoorder alles verwachten: van hedendaagse uitstapjes vol gewaagde speeltechnieken tot lekker swingende een-tweetjes tussen piano en trombone. 
 
In Babel is tijdens het gehele festival het Abstractiepark7090 te bezoeken. Een project van Nora Mulder en Koen Kaptijn.
 
Bekijk & luister