Prijs
€ 18.00
Locatie
Grote Kerk
Kamerkoor Capella Brabant laat vredesboodschap Erasmus weerklinken
 
De Vredesgodin rukt de haren uit haar hoofd: waarom lukt het de mens maar niet om in vrede te leven?! Vijf eeuwen geleden luchtte Nederlands belangrijkste humanist Desiderius Erasmus zijn hart in het profetische essay De Klacht van de Vrede. De klaaglijke woorden van zijn Vredesgodin dreunen nu keihard door. De vredesschreeuw klinkt luider dan ooit. 
 
Erasmus’ wijze, vredestichtende woorden komen nu tot leven in een gloednieuwe muziektheater-voorstelling van Kamerkoor Capella Brabant. Toneelschrijver Jibbe Willems en componist Lucas Wiegerink namen in opdracht van Capella Brabant Erasmus’ iconische werk als basis voor het indringende theaterconcert De Klacht van de Vrede. In de muziek van Lucas Wiegerink zijn de invloeden te horen van oude muziek, jazz en wereld muziek. Een vertroostende compositie voor stem, gemengd koor, orgel en viool. De intense klacht van de Vredesgodin wordt vertolkt door actrice Anna Schoen. Op haar vredesmissie wordt ze vergezeld door organist Arno van Wijk en violist Pieter van Loenen. Capella Brabant staat onder leiding van  Marc Versteeg. In een speciale setting van regisseur Saskia Bonarius wordt het publiek onderdeel van de humanistische boodschap. Want iedereen begrijpt het: dit is een voorstelling die de actualiteit pijnlijk op de huid zit. 
 
Lezing vooraf
Voorafgaand aan dit concert geeft Erasmus-kenner John Tholen in de Grote Kerk om 19.45 uur een lezing over Erasmus’ tijdloze geschrift en boodschap. Een concertkaartje biedt toegang tot de lezing.
Programma

De Klacht van de Vrede (première)

Capella Brabant, kamerkoor o.l.v Marc Versteeg
Arno van Wijk, orgel
Pieter van Loenen, viool
Anna Schoen actrice
Saskia Bonarius regie
Marc Versteeg artistiek leider en dirigent
Lucas Wiegerink componist
Jibbe Willems tekstschrijver
John Tholen conservator van de Erasmuscollectie bibliotheek Rotterdam

Erasmus Lezing door John Tholen, conservator van de Erasmuscollectie bibliotheek Rotterdam. Aanvang lezing om 19.45 uur.