Onder liefhebbers van de ud (Arabische luit) geldt de familie Bashir als legendarisch. Munir Bashir (1930-1997) verzette de bakens binnen de Arabische muziek door de ud als sprankelend solo-instrument naar voren te schuiven. Zijn zoon Omar Bashir (1970) treedt in zijn voetsporen en weet als geen ander de stille poëzie van de ud in leven te houden. Op dit moment geldt de Iraakse/Hongaarse Omar Bashir als een van de meest gevierde en toonaangevende ud-spelers ter wereld.
 
In zijn verfijnde ud-solo’s weet hij de sierlijkheid van de traditionele Arabische muziek te vervlechten met de verfrissende vrijheid van jazz en improvisatiemuziek. Bashir reist de hele wereld over om het ud-evangelie te preken en zijn werk is op ruim twintig geluiddragers vereeuwigd. Omar Bashir manifesteert zich keer op keer als onvermoeibaar avonturier. Hij werkte samen met musici als Quincy Jones en Jordi Savall. Op zijn album The Crazy Oud (2010) duiken muzikale invloeden als flamenco, blues en ambient op. Een plaat waarmee hij pardoes de hitlijsten in veel Arabische landen bestormde.
 
Tijdens November Music gaat Omar Bashir in zee met contrabassist Tony Overwater, allround slagwerker Ruven Ruppik, qanun/ud-speler Ahmed El Maai en violist Abderrahim Semlali.  
 
Dit concert is een samenwerking met Ud-festival 
Bekijk & luister