Prijs
€ 18.00
Korting
€ 15.00 / 9.00
Locatie
Grote Kerk

Philharmonie zuidnederland brengt een ode aan een van Duitslands meest vooruitstrevende componisten, Helmut Lachenmann. Zoals ieder jaar stort de philharmonie zich in een eigentijds muziekavontuur, speciaal voor November Music. Hoogtepunt tijdens een Dag met Helmut Lachenmann is de uitvoering van een van zijn meesterwerken Accanto (1975-76) voor soloklarinet, groot orkest en tape.

Symfonisch orkestmuziek zoals je nog nooit hebt gehoord. Spits de oren want Lachenmann opent een microkosmos aan fluisterzachte geluiden, opwindende samenklanken en extatische erupties. Als startpunt neemt Lachenmann het populaire Klarinetconcert van Mozart, maar daar stopt iedere vergelijking. Op tape dwarrelt het klassieke concert af en toe plagerig door de concertruimte, maar Lachenmann is baas in eigen huis. Zijn Accanto is een wonderlijke klankopera waarin je oren continu op steeltjes lopen en iedere instrumentale geste een nieuwe weg naar schoonheid opent. Heldenrol is weggelegd voor soloklarinettist Nina Janssen-Deinzer die met uiterste concentratie zich vastbijt in de pittige partituur.

Componist Yannis Kyriakides schrijft een gloednieuw orkestwerk waarin hij het stemgeluid van Lachenmann op een spectaculaire wijze verwerkt. In zijn Der Komponist voor orkest en electronics ontleedt en verweeft hij een citaat van de componist op minutieuze wijze en gebruikt dat klankmateriaal als basis voor zijn orkestpartituur. Kyriakides bewondert Lachenmanns klankexperimenten die een welhaast elektronische sensibiliteit hebben.

 

Programma

philharmonie zuidnederland o.l.v. Bas Wiegers

Yannis Kyriakides - Der Komponist (wereldpremière)
Helmut Lachenmann - Accanto (klarinet: Nina Janssen-Deinzer)