November Music staat deze avond op een muzikaal drielandenpunt. philharmonie zuidnederland presenteert orkestwerk uit België, Duitsland en Nederland. Drie eigentijdse componisten en onafhankelijke geesten die zich hebben laten inspireren door het magische gedachtengoed van schilder Jeroen Bosch.

Van 'Componist des Vaderlands' Willem Jeths klinken twee werken. Zijn Quale Coniugium ('Wat een Paar!') schreef hij voor het Internationaal Vocalisten Concours (IVC). In de lyrische compositie verwerkte Jeths teksten afkomstig uit de cyclus Bosch & Bruegel van de dichter Pé Hawinkels. Daarnaast klinkt zijn Monument to a Universal Marriage. Een opmerkelijke compositie die Jeths schreef in opdracht van de gemeente Best, als een muzikale herinnering aan het eerste burgerlijk huwelijk tussen partners van gelijk geslacht. Jeths maakt nu een volledig nieuw arrangement voor orkest en zangsolisten Francine Vis en Mijke Sekhuis.

De Vlaamse componist Wim Henderickx liet zich op zijn beurt inspireren door de hel van Bosch. Zijn intense orkestwerk Le Visioni di Paura ('Visioenen van de Angst') ontstond tijdens de Perzische Golfoorlog in 1990. Van Bosch Requiem-componist Detlev Glanert klinkt tenslotte zijn Fünfzehn Karikaturen. Een vlijmscherpe partituur vol duistere ironie, helemaal in de geest van Bosch.

* Tijdens dit concert wordt het door November Music geïnitieerde componistenportret van Willem Jeths uitgereikt. Dit jaar werd de bundel geschreven door Joep Christenhusz.

I.s.m. Jheronimus Bosch 500

Programma

Willem Jeths - Quale Coniugium
Willem Jeths - Monument to a Universal Marriage
Wim Henderickx - Le Visioni di Paura
Detlev Glanert - Fünfzehn Karikaturen

philharmonie zuidnederland o.l.v. Jamie Phillips
Francine Vis (mezzo-sopraan), Mijke Sekhuis (sopraan)

Bekijk & luister