Geen grotere uitdaging voor een componist dan het strijkkwartet. Traditie en vernieuwing komen als nooit tevoren samen. Ook dit jaar nemen componisten de handschoen op en gaan ze het duel aan met de vier strijkers. De verbluffende optredens van Quatuor Diotima vorig jaar op November Music smaakten meteen naar meer. Nu is het Franse viertal terug met nieuw kwartetwerk van twee Europese toppers.

De Duitse componist Enno Poppe schrijft in opdracht van diverse internationale festivals waaronder November Music een gloednieuw omvangrijk werk. Daarnaast klinkt een première van de Belgische componiste Annelies Van Parys die vorig jaar tijdens November Music indruk maakte met haar multimedia-opera Private View. Poppe’s kwartet Buch (2013-2016) is geschreven ter nagedachtenis aan de dit jaar overleden Franse pionier Pierre Boulez. Poppe ziet zijn kwartet als een ode aan Boulez’s ‘fantastische, overweldigende’ Livre Pour Quatuor (1948/1960). Diotima werkte vlak voor Boulez’ overlijden nog aan de revisie van deze kwartetklassieker. Als kers op de taart speelt Diotima nog enkele delen uit dit baanbrekende Livre Pour Quatuor.

YungPeng Zhao - viool
Constance Ronzatti - viool
Franck Chevalier - altviool
Pierre Morlet - cello

In samenwerking met Wittener Tage für Neue Kammermusik (D), Transit Festival Leuven 20/21 (B),HCMF (ENG), Festival d'automne à Paris, Westduetscher Rundfunk en Quatuor Diotima

 

Programma

Annelies van Parys - Nieuw werk
Enno Poppe - Buch *
Pierre Boulez - Livre Pour Quatuor (excerpts)

* Opdrachtwerk November Music

Quatuor Diotima
 

Bekijk & luister