De intieme fluistering van het strijkkwartet is buitengewoon aanlokkelijk voor vrijwel alle componisten. Vier strijkers in combinatie met veel inventiviteit leiden vaak tot spectaculaire en persoonlijke resultaten. De grote strijkkwartettraditie verleidt componisten ook om extra stapjes buiten de comfortzone te zetten. Grensoverschrijdende, eigentijdse kwartetmuziek is in vertrouwde handen van het Franse Quatuor Diotima. 
 
Tijdens drie eerdere edities van November Music verblufte het kwartet toehoorders al met vlijmscherpe en intense uitvoeringen. Op veler verzoek zijn de Diotima’s terug met maar liefst twee concerten. Naast een Rebecca Saunders programma op vrijdag 12 november brengt het kwartet ook een ode aan twee rijzende sterren van de Italiaanse hedendaagse muziek: Mauro Lanza en Oscar Bianchi.
 
Experimenteren zit in de genen bij Mauro Lanza. Hij volgde studies bij Brian Ferneyhough, Salvatore Sciarrino en Gérard Grisey. In zijn werken schuwt Lanza het niet om bijzondere instrumenten als speelgoed, elektronica of zelfgebouwde geluidsmachines in te zetten. Van zijn hand klinkt de cyclus Aether is a haunted place voor strijkkwartet en elektronica. In deze driedelige suite verklankt Lanza de magie van geheime signalen en piraatuitzendingen op tv. Hiervoor gebruikt hij onder meer gemanipuleerde strijkkwartetklanken en een collage van unieke authentieke klankdocumenten. Klanken die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld de tv-serie Dr. Who en van historische radio-opnames van satellieten en babbelende astronauten.
 
Daarnaast speelt Diotima het derde strijkkwartet Sintonia van Oscar Bianchi. Diotima bracht al eerder zijn eerste strijkkwartet in première. Bianchi’s voorliefde voor fijnmazige, gedetailleerde klankstructuren kon hij perfectioneren bij leermeester Tristan Murail. Bianchi excelleert in sierlijke, virtuoze muziek met een grote dramatische zeggingskracht. Veel van zijn muziek heeft een uitbundige, vocale kwaliteit. In zijn kwartet Sintonia ontsteekt componist Bianchi in een jubelende lofzang over de schoonheid van het anders-zijn.
 
Quatuor Diotima bestaat uit Yun-Peng Zhao (viool), Constance Ronzatti (viool), Franck Chevalier (altviool) en Pierre Morlet (cello).
 
In samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ en de Wittener Tage fur Neue Kammermusik
Programma
Mauro Lanza - Aether is a haunted place
Oscar Bianchi - Sintonia
 
Quatuor Diotima
Bekijk & luister