Een match made in heaven. Nederlands nieuwsgierigste pianist Ralph van Raat werpt zich op het weinig gehoorde pianorepertoire van de nestor onder de vaderlandse componisten, Theo Loevendie.

Door de tijd heen vormen de pianowerken van Loevendie een unieke kijk op zijn ontwikkeling als componist. In zijn vroege Toccata hoor je de passie voor ritmes en ontwaar je echo’s van Ravel en Stravinsky. Vanaf Strides treedt Loevendie’s karaktervolle symbiose tussen jazz en gecomponeerde muziek aan het daglicht met invloeden van de 'stride piano', bekend van bijvoorbeeld Fats Waller die dan weer worden gecombineerd met technieken uit de avant-garde. Later hanteert Loevendie een vrijer klankenpalet vol virtuoze invallen en toegankelijke speelsheid. Invloeden uit de jazz en wereldmuziek weet Loevendie als geen ander in zijn stijl te integreren. Een gloednieuw pianowerk van Theo Loevendie zit ook in de planning.

Dit alles is op het lijf geschreven van virtuoos Ralph van Raat die eerder al een lans brak voor zelden live te horen pianomuziek van componisten als John Tavener, Arvo Pärt, Hans Otte en Joep Franssens.

* Na afloop vindt een interview plaats met componist Theo Loevendie

 

Programma
Theo Loevendie -

Toccata (1965) 
Strides (1976)
Walk (1985)
Four Easy Pieces (1993)
Rood, Geel en Blauw (1995)
The Barpianist (1997)
Oxymoron (2006)
 
Ralph van Raat
 
Bekijk & luister