Een van de grote nestors van de hedendaagse muziek in Nederland wordt dit jaar tachtig. Daan Manneke heeft niet alleen een rijk en uiterst veelzijdig oeuvre opgebouwd, hij heeft als docent ook veel componerend talent - van Wilbert Bulsink tot Merlijn Twaalfhoven - de weg gewezen. In het verleden presenteerde November Music al geregeld werk van Daan Manneke, waaronder de première van zijn magnum opus Trajectoire voor koor en groot ensemble in 2007. Nu staat jarige job Manneke op zijn verjaardag de hele dag in het zonnetje en viert hij zijn verjaardag in 's-Hertogenbosch.
 
Het avonddeel van de Manneke-marathon wordt verzorgd door niemand minder dan pianist en alleskunner Ralph van Raat. Hij speelt de integrale pianocyclus Grote Archipel. Een indrukwekkend pianomonument uit 2018 waarin Manneke nog eenmaal al zijn liefde en hartstocht voor het componeren heeft samengebald. En dat voor een instrument waarvoor Manneke nog niet zoveel had geschreven.
 
In het zesdelige pianowerk reflecteert Manneke op zijn oeuvre: van zijn vroegste werk tot recentere creaties, waarbij hij ook kritisch durft terug te blikken. Grote Archipel is geschreven voor een peloton aan pianisten - Kelvin Grout, Jelena Bazova, Daniel Kramer, Geoffrey Madge, Hannes Minnaar en Ralph van Raat - die het stuk in estafettes vorig jaar in première brachten. Nu vertolkt Ralph van Raat het meesterwerk in zijn eentje.
 
'Ik zoek het innerlijk drama in de muziek. Als het overbruggen van ying en yang, steeds op zoek naar ruimte, de overkant, de ander en andersoortigheid. Nooit vastklampen aan één ding, maar de veelheid opzoeken', vertelde Daan Manneke ooit aan Brabant Cultureel. Met zijn Grote Archipel heeft hij een allesomvattend werk geschreven vol persoonlijke inkijkjes en dramatische hoogtepunten.
Programma

Daan Manneke - Grote Archipel

Ralph van Raat - piano


Programmatoelichting

Bekijk & luister